Bajtarji so prevzeli oblast na Veliki planini. Foto: RTV SLO
Bajtarji so prevzeli oblast na Veliki planini. Foto: RTV SLO
Bajtarji na Veliki planini prevzeli oblast

Kljub megli in vetru je ob bajtarskem prazniku na Veliko planino prišlo kar precej njenih ljubiteljev, bajtarjev, ki v zimskem obdobju od pastirjev v najem dobijo njihove pastirske bajte in tudi planino.

"Zdaj imajo ključ pastirji. Danes ga bomo mi prevzeli in bomo do maja čuvali planino," je povedal župan bajtarjev Herman Benčan.

"Že dolgih 80 let, 86 let je že bajtarstva. Varovali bomo planino do nove pašne sezone v prihodnjem letu," pa je povedala bajtarka Helena Plahuta.

Za svoj praznik bajtarji vedno pripravijo bajtarski golaž. "To je na pol divjačinski golaž ... Mejčken smo dali noter srnjaka pa divjega prašiča," je zaupal glavni kuhar Grega Mokorel.

Podrobnosti recepta neradi izdajo, če je jed pravega okusa pa preveri strogo bajtarsko vodstvo, ki mu rečejo tudi Farovž.

Kot se za bajtarje spodobi, so poskrbeli tudi za zabavo.

"Že vrsto let hodim na tale golaž, da jim kaj povem in povežem program. Jaz sem zaljubljen v tole planino. Vsak ima kakšno ljubico zraven. To je pa moja ljubica - Velika planina," je povedal Franc Pestotnik - Podokničar.

V društvu bajtarjev je skoraj 140 članov in gotovo bi vsi zatrdili, da je Velika planina tudi njihova velika ljubezen.

Bajtarji na Veliki planini prevzeli oblast