Schisano za kavo na ulici sprejema zgolj prostovoljne prispevke. Foto: EPA
Schisano za kavo na ulici sprejema zgolj prostovoljne prispevke. Foto: EPA

Neapeljčani, ki o kavi vedo vsaj toliko kot Tržačani, so jo tradicionalno pripravljali v cuccumelli. Nanjo se je zdaj spomnil 25-letni Giuseppe Schisano, ki jo na svoji cizi zdaj ponuja po ulicah mesta.

Cuccumella je prva oblika italijanske kafetjere, ki je pred 200 leti prišla iz Francije. Voda je spodaj, kava v sredini, ko iz luknjice v steni lončka priteče prva kapljica vrele vode, ga je treba obrniti in potolči ter kava je pripravljena.

"Prvič sem tukaj poskusil kavo in je resnično dobra. Moje pohvale," je za Televizijo Slovenije dejal Giovanni Savio, eden izmed kupcev posebne neapeljske kave.

Schisano v tem času kavo ponuja skupaj s sfogliatello, ki je tradicionalen božični neapeljski posladek.

"Pomembno je, da je zamisel prišla iz španske četrti. Gre za revno območje na robu družbe. A tudi tam živimo mladi, ki si želimo delati in sčasoma kaj doseči," pojasnjuje Schisano.

Posel so mu pomagali zagnati pri lokalnem svetovalnem podjetju, ker pa nima registrirane blagajne, svoje kave ne more zaračunavati in tako ne plačuje niti davkov. Sprejme tisto, kar mu stranke podarijo – načeloma gre za evro, kolikor bi za kavo odštele tudi v lokalu.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

Kava iz cuccumelle na ulicah Neaplja
Kava iz cuccumelle na ulicah Neaplja