Oslički so nežne in zelo intuitivne živali. Foto: AP
Oslički so nežne in zelo intuitivne živali. Foto: AP

V Andaluziji je društvo Srečen osel (El Burrito Feliz) konec junija začelo poseben projekt terapije z osli, ki je namenjena predvsem tistim, ki sodelujejo v boju proti novemu koronavirusu. Ker je v Španiji zahteval življenja že več kot 33.000 ljudi, okuženih pa jih je okoli 900.000, so zdravstveni delavci izčrpani.

Preobremenjeno zdravstveno osebje tako lahko obišče kmetijo oslov, kjer si ob božanju kosmatih štirinožcev nižajo raven stresa in se za nekaj ur odklopijo. Terapija z živalmi je namreč znana, da lahko med drugim pomaga tudi pri stresu, depresiji in tesnobi. "Lahko obnovijo svoje baterije, da se bojujejo še en dan," je o prednostih terapije z osli za zdravstvene delavce dejal vodja društva Luis Bejarano. Po mnenju strokovnjakov naj bi bili osli primernejši od konjev za terapijo z živalmi, saj so nežnejši in zelo intuitivni.

Obiskovalci najprej spoznajo enega izmed 23 oslov, nato pa se odpravijo na voden sprehod. Ko so dovolj samozavestni, gredo lahko z oslom tudi sami na sprehod po gozdu. Na kmetiji pa skupaj pripravljajo hrano za živali. "Vse več bolnikov je in med kolegi je vse več napetosti, zato je res v pomoč, da sem tukaj s temi osli," je dejala medicinska sestra Monica Morales.

Za zdaj je kmetijo obiskalo 25 zdravnikov in medicinskih sester. Bejerano je sprva nameraval voditi projekt do novembra, razmišlja pa, da bi ga podaljšal in začel ponujati tudi prenočitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Projekt ni popolnoma nov

Projekt je bil v preteklosti namenjen predvsem kot podpora bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo in otrokom z različnimi težavami. Poleti pa so začeli poseben program Zdravnik osel, ki je namenjen preobremenjenim zdravstvenim delavcem.