Italija je med najbolj prizadetimi državami zaradi pandemije novega koronavirusa. Foto: Reuters
Italija je med najbolj prizadetimi državami zaradi pandemije novega koronavirusa. Foto: Reuters

"Čudežna voda" naj bi po legendi Napoleonovo vojsko ozdravila pljučnice, prebivalci Montaldo Torinesa, ki leži slabih 20 kilometrov iz Torina, kjer je okuženih več kot 3500 ljudi, pa so po poročanju časnika The Guardian verjeli, da je pomagala tudi njim.

Piemont je sicer četrta najbolj prizadeta pokrajina v Italiji – v nedeljo je bilo tam skupno odkritih več kot 8000 primerov okužbe.

Gre za mestece, v katerem živi manj kot 1000 ljudi, tamkajšnji izvir vode pa naj bi junija leta 1800 glede na legendo ozdravil in pripravil na naslednjo bitko tudi Napoleonovo vojsko.

"Glede na legendo so bili Napoleonovi vojaki bolni," je razložil župan mesteca Sergio Gaiotti. "In zaradi čistega zraka, čudovitega podeželja in tega izvira so ozdraveli – takrat je voda verjetno res lahko pomagala pri ozdravitvi, danes pa ni več tako, saj je izvir zaprt oziroma se njegova voda uporablja zgolj za kmetijstvo. Voda ni pitna," je pojasnil za The Guardian.

V Montaldo Torinesu večinoma živijo starejši ljudje, kar nekaj pa je tudi mladih družin – mlajši se večinoma na delo vozijo v Torino.

Zelo zgodaj sprejeli ukrepe

Gaiotti je pojasnil, da so bolj verjetni in kredibilni razlogi za to, da so bili za zdaj obvarovani od koronavirusne bolezni 19, da imajo izjemno čist zrak in zdrav način življenja. Hkrati pa je poudaril, da se je tudi sam kot župan že na začetku močno trudil, da bi ljudi opozoril pred tveganji. Za vse družine je med drugim priskrbel tudi zaščitne maske.

"Pri nas praktično ni industrije, gre večinoma za rokodelstvo," je dejal. "Že na samem začetku sem ob pojavu virusa v nabiralnike prebivalcev dal sezname z navodili, kaj potrebujejo oziroma morajo početi, da ostanejo varni – med drugim redno umivanje rok, izogibanje neposrednemu stiku ... Bili smo prvo mesto na tem območju, ki je družinam razdelilo zaščitne maske – in še vedno jim delimo tudi nadomestke."