Holot je
Holot je "dejansko zapor", je dejal eden izmed protestnikov. Foto: EPA

Pridržani v centru Holot na jugu Izraela, kjer je zaprtih približno 2.300 beguncev, so opozorili na "nehumano in neskončno" pridržanje v tem centru, poroča maannews.net. Ti ljudje imajo sicer pravico center zapuščati, a le čez dan. Protest je potekal v obliki pohoda proti meji z Egiptom. Izraelska vojska je begunce, večinoma iz Eritreje in Sudana, ustavila približno 300 metrov pred mejo.

Protestniki so zahtevali pravico do tega, da lahko zapustijo Izrael, ob tem pa so pozvali agencijo ZN-a za begunce in mednarodno skupnost, naj jim pomaga, da odidejo v tretjo državo. Izraelske oblasti priseljence brez dokumentov, ki živijo v Izraelu več kot pet let, prisilijo, da živijo v Holotu. Eden izmed protestnikov je dejal, da ga oblasti označujejo za "odprto poslopje", a je "dejansko zapor".

Zaprti do enega leta brez sojenja
Izraelski parlament je decembra lani sprejel zakonodajo, po kateri lahko oblasti pridržijo nezakonite priseljence do enega leta brez sojenja. Februarja je izraelski dnevnik Haaretz poročal, da je začel Izrael nezakonite priseljence z letali prevažati v Ugando z dovoljenjem tamkajšnjih oblasti.

Izraelski urad za prebivalstvo in priseljevanje je sporočil, da je bilo konec leta 2013 v Izraelu 53.646 afriških priseljencev. 35.987 izmed teh je Eritrejcev, 13.249 Sudancev, preostali pa so iz drugih afriških držav.

Z električno ograjo proti beguncem
Izrael je na meji z Egiptom zgradil električno ograjo, s čimer je skorajda prekinil dotok ljudi, ki so v Izrael nezakonito vstopali prek Sinajskega polotoka.

Lani je na tisoče afriških priseljencev v Izraelu protestiralo proti temu, da jim oblasti ne želijo dodeliti statusa begunca. Izrael afriškim beguncem ne dovoli, da vložijo prošnjo za azil ali delajo v državi, izgnati pa jih ne more, saj veljata Sudan in posebej Eritreja za izjemno problematični državi glede spoštovanja človekovih pravic.