Plakat Biljane Plavšić z muslimanskim polmesecem. Foto: EPA
Plakat Biljane Plavšić z muslimanskim polmesecem. Foto: EPA
Spomin na čase, ki jih ni več: Tuđman pred odhodom v Dayton. Foto: EPA
Alija Izetbegović
Izetbegović je BiH vodil v najtežjem obdobju. Foto: EPA

Slovesnosti, ki bodo pripravljene tudi v nekaterih državah nekdanje Jugoslavije, bodo v znamenju prizadevanj za spremembo ustave daytonsko urejenega BiH-a.

Na srečanju v Washingtonu bosta poleg predsedstva BiH-a tudi tamkajšnja zunanja ministrica Condoleezza Rice in eden od piscev sporazuma, Richard Holbrooke.

21. novembra 1995 so v ameriškem mestecu Dayton tedanji predsedniki ZRJ-ja Slobodan Milošević, Hrvaške Franjo Tuđman in BiH-a Alija Izetbegović parafirali sporazum, ki je končal skoraj štiriletno morijo v BiH-u.

Več pogovorov ob robu srečanja
Številčna delegacija BiH-a, ki jo poleg predsedstva sestavljajo nekateri ministri, poslanci, gospodarstveniki in drugi visoki predstavniki, naj bi ob robu obiska z ZDA podpisala dogovor o podaljšanju nastanitve ameriške vojske na ozemlju BiH-a in sklenila sporazum o zračnem prometu. Srečala se bo tudi s predstavniki Pentagona, Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Bosanski politični in verski voditelji bodo podpisali tudi izjavo, s katero potrjujejo, da je treba haaška obtoženca za vojne zločine, nekdanja voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića in Ratka Mladića, privesti pred roko pravice. V Sarajevu bo osrednja slovesnost sicer potekala 20. in 21. decembra.