Hrvaški vojaki pred zavzetjem Knina. Foto: EPA
Hrvaški vojaki pred zavzetjem Knina. Foto: EPA
Ante Gotovina
Dolga leta se je poveljnik hrvaških vojakov uspešno skrival, a decembra 2005 so ga le ujeli. Foto: EPA
Obletnica Nevihte

Osrednja slovesnost s položitvijo vencev padlim v boju je bila v Kninu, udeležili pa so se je tudi številni politiki s predsednikom Stipetom Mesićem in premierjem Ivom Sanaderjem na čelu, sodelovali pa so tudi predstavniki policije in vojske.

Predstavniki predsednikovega urada, hrvaške vlade, parlamenta in mesta Zagreb so na zagrebškem pokopališču Mirogoj položili vence na spomenik borcem domovinske vojne, na grobu narodnih herojev in skupni grobnici neidentificiranih žrtev domovinske vojne. Podobno obeležje je potekalo tudi na pokopališču Ljubovo.

Več o poteku operaciji si preberite tu.
Med 4. in 8. avgustom 1995 je 200.000 hrvaških vojakov pod vodstvom generala Anteja Gotovine osvobodilo največji del takratne Republike Srbske krajine. Sledila je množična odselitev Srbov. V operaciji je umrlo 174 hrvaških vojakov, ranjenih jih je bilo 1.430.

Trojica obtožencev
Gotovina je bil dolga leta med najbolj iskanimi haaškimi obtoženci, pred roko pravice pa se je zelo uspešno skrival, zaradi česar se je začasno celo ustavilo hrvaško približevanje Uniji, a so ga decembra 2005 ujeli. Poleg Gotovine sta bila za zločine med in po Nevihti na sodišču v Haagu obtožena tudi Mladen Markać in Ivan Čermak. Haag je operacijo Nevihta označil kot del zločinskega dejanja hrvaškega političnega in vojaškega vodstva, ki je želelo odstraniti srbsko prebivalstvo z območja Krajine.

Kljub temu, da so imeli ustavno zagotovljene pravice, ki jih ima srbska manjšina na Hrvaškem, je sledil množičen odhod Srbov. Po podatkih hrvaških oblasti je območje zapustilo 90.000 Srbov, Združeni narodi so število ocenili na 150.000, srbske oblasti pa trdijo, da je odšlo med 200.000 in 250.000 ljudi.

C.R.

Obletnica Nevihte