Upokojenci (fotografija je arhivska) so pred sedežem vlade BiH-a zahtevali višje plače. Foto: EPA
Upokojenci (fotografija je arhivska) so pred sedežem vlade BiH-a zahtevali višje plače. Foto: EPA

Po napovedih organizatorjev, več upokojenskih društev iz celotnega BiH-a, naj bi se na protestih zbralo okoli 15.000 ljudi. Vlada v BiH-u je do zdaj zavračala zahteve po povišanju pokojnin z utemeljitvijo, da za to ni denarja. Trenutno povprečna pokojnina v BiH-u, kjer je v pokoju okoli 340.000 ljudi, znaša 365 konvertibilnih mark (KM) ali 186 evrov. 98 odstotkov upokojencev prejema pokojnine, ki so nižje od 800 KM ali 409 evrov.

Pokojninski blagajni prazni
Nevladni Center za civilno pobudo je z analizo ugotovil, da sta pokojninski blagajni tako v Federaciji BiH-a kot v Republiki srbski prazni, predvsem zato, ker javna podjetja in podjetja, ki so v delni državni lasti, za zaposlene niso plačevala pokojninskih prispevkov. Njihovi dolgovi naj bi znašali več sto milijonov KM.

Vsak drugi delavec ima plačo nižjo od 250 evrov
V Federaciji BiH-a sicer vsak mesec za izplačilo pokojnin namenijo okoli 165 milijonov KM ali 84,3 milijona evrov. Poleg upokojencev so pod udarom tudi delavci v BiH-u, kjer ima vsak drugi delavec plačo nižjo od 500 KM (250 evrov). 73 odstotkov delavcev, ki prejmejo manj kot 400 evrov plače, se spoprijema z relativno revščino.