Volivci izbirajo med več kot 30.000 kandidati iz 451 strank, koalicij ter neodvisnih kandidatov. Foto: Reuters
Volivci izbirajo med več kot 30.000 kandidati iz 451 strank, koalicij ter neodvisnih kandidatov. Foto: Reuters

e vedno pa ni znano, kakšen bo izid v Srebrenici ali Bihaću.

Volitve niso minile brez incidentov. V Stocu so glasovanje prekinili, ker je eden izmed kandidatov za župana fizično obračunal s člani volilne komisije. V Bijeljini pa je policija priprla več ljudi, osumljenih podkupovanja, je poročal dopisnik TV Slovenija Boštjan Anžin.

3,2 milijona volilnih upravičencev je volilo predstavnike v 79 občinah v bošnjaško-hrvaški Federaciji BiH in v 64 občinah v Republiki Srbski, v desetih okrožjih Sarajeva ter v Brčkem. Izbirali so med več kot 30.000 kandidati iz 451 strank, koalicij ter neodvisnih kandidatov.

Volitve niso potekale samo v Mostarju, kjer jih niso izvedli že od leta 2008, ker se vodilnim strankam ne uspe dogovoriti o njihovi izvedbi.

Vodilne stranke v entitetah upajo, da bodo tudi tokrat ohranile oblast. V Republiki Srbski vladajoča Zveza socialnih demokratov (SNSD) predsednika Milorada Dodika upa, da jim bo zagon dal referendum o datumu dneva Republike Srbske, na katerem je preteklo nedeljo 9. januar kot praznik podprlo več kot 98 odstotkov udeležencev referenduma, čeprav ga je ustavno sodišče označilo za neustavnega, ker diskriminira Bošnjake in Hrvate.

Slednji so referendum bojkotirali, zaradi česar je bila skoraj 56-odstotna volilna udeležba relativno nizka.

Posebna pozornost je na volitvah namenjena Srebrenici, edini občini v Republiki Srbski z bošnjaškim županom. Pričakovati je namreč, da bo njen sedanji župan Ćamil Duraković izgubil položaj. Prvič od konca vojne v BiH-u leta 1995 imajo v tem mestu, kjer so bosanski Srbi izvedli genocid nad Bošnjaki, srbske stranke skupnega kandidata Mladena Grujičića.

Lokalne volitve v BiH
Lokalne volitve v BiH