Na trpljenje kamboškega ljudstva danes opozarjajo grozljivi pomniki. Foto: EPA
Na trpljenje kamboškega ljudstva danes opozarjajo grozljivi pomniki. Foto: EPA
Pol Pot
PolPot je umrl star 72 let in ni nikoli odgovarjal za zločine njegovega režima. Foto: EPA
V Kambodži je kar 40.000 amputirancev, ena najvišjih številk na svetu. Foto: EPA

Ko je sredi 60. let prejšnjega stoletja prišlo do oblikovanja maoistično usmerjenih Rdečih Kmerov, so bili ti omejeni na delovanje le v odročnih goratih predelih na severovzhodu države in so imeli le malo vpliva.

Podporo so začeli dobivati po desničarskem državnem udaru, s katerim je bil leta 1970 strmoglavljen princ Nodorom Sihanuk.

Med državljansko vojno, ki je izbruhnila po udaru, so se Rdeči Kmeri začeli vse bolj uveljavljati in se na obast povzpeli aprila leta 1975 z zasedbo prestolnice Phnom Penh. Takrat je komunistični režim pod vodstvom Pola Pota začel gradnjo agrarne utopične države na temeljih idej maoizma.

Intelektualci iz mest na polja
Režim je na podeželju ustanavljal agrarne komune, ki so pozneje postale znane kot "polja smrti", v katere so naseljevali izobražence iz mest in jih tako skoraj povsem izpraznili.

Prepovedani so bili denar, zasebna lastnina in vera. V štirih letih je umrlo okoli dva milijona ljudi, to je skoraj četrtina prebivalstva.

Z režimom Rdečih Kmerov je bilo konec 7. januarja leta 1979, ko so Phnom Penh zasedle sile sosednjega Vietnama, ki so vzpostavile Ljudsko republiko Kampučijo in državo zasedle za deset let. A Rdečih Kmerov to ni ustavilo, saj so se umaknili v pragozd in nadaljevali gverilski boj, ki je trajal vse do februarja leta 1999.

Počasno odgovarjanje za zločine
Posebno sodišče ZN-a za sojenje visokim predstavnikom nekdanjega režima so ustanovili šele leta 2006, a mnogi še vedno niso odgovarjali za zločine in nekateri tudi nikoli ne bodo, med njimi tudi Pol Pot, ki je naravne smrti umrl leta 1998. Sojenja naj bi se sicer začela še letos.

Glavna slovesnost ob obletnici je potekala na olimpijskem stadionu v Phnom Penhu, kjer se je zbralo 80.000 ljudi. "Vedno se bomo spominjali tistih, ki so svoja življenja žrtvovali, da bi nas rešili pred genocidom," je dejal Če Sim, vodja Kamboške ljudske stranke, ki je nastala iz marionetnega vietnamskega režima pred 30 leti.

G. V.