Makedonija se sooča z globoko politično krizo. Foto: EPA
Makedonija se sooča z globoko politično krizo. Foto: EPA

Parlament se je sestal, potem ko je ustavno sodišče v sredo zamrznilo predvolilno kampanjo in s tem začasno razveljavilo odločitev o razpustitvi parlamenta 7. aprila pred volitvami. Kampanjo je zamrznilo med odločanjem o ustavnosti razpustitve parlamenta.

Volitve že drugič preložene
To je že druga preložitev predčasnih parlamentarnih volitev, ki naj bi prispevale k rešitvi politične krize v Makedoniji. V skladu s pržinskim dogovorom štirih najvplivnejših strank v državi iz novembra lani so sprva predčasne volitve razpisali za 24. april, nato pa so jih preložili na 5. junij.

Ni pogojev za verodostojne volitve
Evropska unija (EU) je pozdravila odločitev ustavnega sodišča. V torek je sicer ocenila, da pogoji za verodostojne parlamentarne volitve v Makedoniji niso izpolnjeni, ker je od štirih velikih strank v državi kandidatne liste vložila le vladajoča stranka VMRO-DPMNE dolgoletnega nekdanjega premierja Nikole Gruevskega. Glavna opozicijska Socialdemokratska stranka (SDSM) in albanski DUI ter Demokratska stranka Albancev (DPA) so se namreč odločile za bojkot volitev, ker so ocenile, da zanje niso izpolnjeni pogoji, kot so prečiščeni volilni imeniki in svoboda medijev.

Prisluškovalna afera sprožila krizo
Politična kriza v Makedoniji je izbruhnila februarja lani, ko je opozicija obtožila premierja Gruevskega in vodjo protiobveščevalne službe, da sta prisluškovala več kot 20.000 ljudem, med njimi tudi novinarjem, sodnikom ... Prejšnji mesec je makedonski predsednik Gjorge Ivanov pomilostil 56 vpletenih v prisluškovalno afero, kar je izzvalo množične proteste na makedonskih ulicah.

Opozorila EU-ja in zveze Nato
EU je vodilnim makedonskim politikom zagrozil s sankcijami, če si ne bodo prizadevali za rešitev politične krize. Svarilo je poslala tudi zveza Nato in Makedonijo opozorila, da je ogroženo njeno članstvo v povezavi.