Protesti, ki se v Skopju in tudi drugje po Makedoniji vrstijo že mesece, se običajno začnejo z objavo na Facebooku, nato pa se protestniki zberejo - oboroženi z baloni in vodnimi pištolami, napolnjenimi z barvami. Foto: EPA
Protesti, ki se v Skopju in tudi drugje po Makedoniji vrstijo že mesece, se običajno začnejo z objavo na Facebooku, nato pa se protestniki zberejo - oboroženi z baloni in vodnimi pištolami, napolnjenimi z barvami. Foto: EPA
Volilna komisija naj bi sprejela odločitev o tem, ali so pogoji za volitve izpolnjeni, se je pa s torkom v državi uradno začela predvolilna kampanja. Foto: EPA

Makedonska volilna komisija naj bi kmalu sprejela odločitev, ali so sploh izpolnjeni pogoji za te predčasne volitve. Protestniki, ki so pohod kot običajno začeli pred poslopjem posebnega tožilstva v makedonski prestolnici, so z barvami zasuli poslopje parlamenta, nato pa še ministrstvo za zunanje zadeve.

"Pogoji za volitve niso bili izpolnjeni"
Tarča protestnikov so poslopja in spomeniki, ki so jih postavili v okviru drage prenove prestolnice v neoklasicističnem slogu, za katero je stal nekdanji premier Nikola Gruevski, ki je odstopil januarja po desetih letih na oblasti, da bi odprl pot spornim predčasnim volitvam.

Kandidatne liste za volitve je od štirih glavnih strank vložila samo vladajoča stranka VMRO-DPMNE. Opozicijska stranka SDSM v skladu z napovedjo, da se volitev ne bo udeležila, kandidatnih list ni vložila, prav tako ne vodilni albanski stranki DUI in DPA. Stranke, ki bodo volitve bojkotirale, so mnenja, da mora parlament izničiti odločitev o njihovem sklicu, saj zanje po njihovem mnenju niso bili izpolnjeni dogovorjeni pogoji, to so prečiščeni volilni imeniki in svoboda medijev.

Kriza od aprila leta 2014
Dva milijona Makedoncev je zaradi politične krize že mesece razdvojenih. Protestniki, ki jih je nekaj tisoč, pravijo, da je njihova jeza odziv na avtoritarni režim Gruevskega, njihovi kritiki pa, da jih financirajo tujci, ki želijo destabilizirati državo, navaja AFP.

Makedonija je v globoki politični krizi vse od parlamentarnih volitev aprila 2014. Štiri vodilne stranke so se ob posredovanje Evropske unije junija lani dogovorile o predčasnih volitvah do aprila letos. Predtem bi morali razrešiti omenjena odprta vprašanja - volilne imenike in novi medijski zakon, kar pa se ni zgodilo. Predsednik parlamenta Trajko Veljanoski je nato aprila letos za 5. junij sklical predčasne parlamentarne volitve, čeprav se je opozicija zaradi hude politične krize in protestov zavzemala za njihovo preložitev.