Nad Hirošimo je 6. avgusta 1945 ob 8.15 po krajevnem času eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana. Foto: Reuters
Nad Hirošimo je 6. avgusta 1945 ob 8.15 po krajevnem času eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana. Foto: Reuters
false
Japonski premier Abe želi spremeniti ustavo, katere deveti člen prepoveduje uporabo sile pri reševanju mednarodnih sporov. Foto: EPA
V Hirošimi pozivali k svetu brez jedrskega orožja

Okoli 50.000 udeležencev, med njimi premier Šinzo Abe, se je na slovesnosti v spominskem parku z minuto molka ob času eksplozije spomnilo več deset tisoč žrtev.

Na spominski slovesnosti je župan mesta Kazumi Macuj pozval k odpravi jedrskega orožja, svetovne voditelje pa, naj v večjem številu obiščejo mesto. "Danes znova izražamo svojo odločenost, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bomo odpravili jedrsko orožje in zgradili trajen mir v svetu," je dejal v nagovoru.

Macuj je nagovoril tudi premierja Abeja, ko je dejal, da bi svet brez jedrskega orožja "odražal plemenit pacifizem japonske ustave". Premier namreč želi spremeniti ustavo, katere deveti člen prepoveduje uporabo sile pri reševanju mednarodnih sporov.

Za svet brez jedrskega orožja
Župan Hirošime je v govoru citiral tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je maja kot prvi predsednik ZDA na položaju obiskal Hirošimo. Ponovil je njegov poziv jedrskim silam, naj imajo pogum in naj se ne zatekajo k logiki strahu ter naj si prizadevajo za svet brez jedrskega orožja.

Premier Abe pa je po tem, ko je v spominskem parku položil venec, ponovil, da si bo Japonska še naprej prizadevala za svet brez jedrskega orožja.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki 91 držav, tudi jedrskih sil, kot so ZDA, Velika Britanija, Rusija in Francija.

Smrtonosna eksplozija
Nad Hirošimo je 6. avgusta 1945 ob 8.15 po krajevnem času eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy. Eksplodirala je na višini 567 metrov in povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.

V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Poznejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.

Konec druge svetovne vojne
Tri dni pozneje je napad z jedrskim orožjem doživelo še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale več kot 70.000 žrtev.

Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je po šestih letih končala druga svetovna vojna.

V Hirošimi pozivali k svetu brez jedrskega orožja