Trumpova napoved o selitvi veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem je izzvala ostre proteste Palestincev. Foto: EPA
Trumpova napoved o selitvi veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem je izzvala ostre proteste Palestincev. Foto: EPA
Donald Trump
Trump je v nedeljo že govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, s katerim naj bi se srečala že v začetku februarja. Foto: Reuters

Abas je ob tem zaprosil Jordanijo, naj mu pomaga vzpostaviti neposredno komunikacijsko povezavo z Belo hišo, je poročal izraelski radio. Z jordanskim kraljem Abdulahom naj bi govorila tudi o možnih korakih, s katerimi bi Trumpu preprečili selitev veleposlaništva, kakšni pa naj bi bili, za zdaj še ni znano.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je v nedeljo, po "zelo toplem" telefonskem pogovoru med Trumpom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, sicer skušal omiliti Trumpove napovedi, rekoč, da je administracija "v še zelo začetnih fazah celo pogovorov o tej zadevi".

Abas je že v nedavnem pismu Trumpa opozoril, da bi selitev veleposlaništva imela katastrofalne posledice na mirovni proces, in dodal, da bi Palestinci lahko umaknili svoje priznanje Izraela, poteza pa bi po njegovem mnenju dokončno "uničila rešitev dveh držav". Po Trumpovi napovedi so Palestinci pred ameriškim veleposlaništvom v Tel Avivu protestirali proti selitvi.

Politični vodja Hamasa Musa Abu Marzuk je v odzivu na Trumpov inavguracijski govor in napovedi o selitvi veleposlaništva na Twitterju zapisal, da je "Trump bedak, ki ni bral zgodovine in ki se ni nič naučil od križarjev. Mi smo narod, ki je zmagal v vseh njihovih vojnah," navaja izraelska spletna stran i24news. Da je napoved o selitvi nedopustna, se strinjajo tudi v Fatahu. "Takšna poteza je, kar se nas tiče, napoved vojne na muslimane," je po poročanju izraelske strani dejal član centralnega odbora Fataha Džibril Radžub, ki je dodal, da je nepredstavljivo, da bi ZDA dala Judom ključe do muslimanskih in krščanskih svetih krajev v Jeruzalemu.

Kot smo že poročali, nobena država nima veleposlaništva v Jeruzalemu, temveč so vsa v Tel Avivu. Poteza ZDA bi zato zelo verjetno razjezila njihove zaveznike na Bližnjem vzhodu – Savdsko Arabijo, Jordanijo in Egipt.