Abdeslama so na sodišče pripeljali v močno varovanem konvoju. Foto: EPA
Abdeslama so na sodišče pripeljali v močno varovanem konvoju. Foto: EPA
Varnostne sile so že v torek aretirale lastnika vozila in njegovega sodelavca, oba stara znanca policije. Foto: Reuters

26-letni Abdeslam je na sodišče prispel v močno varovanem konvoju. Na dveh dosedanjih zaslišanjih ni želel odgovarjati na vprašanja sodnikov, pristojnih za primere terorizma. Na vprašanja ne odgovarja, odkar ga je Belgija aprila izročila Franciji, jezen pa naj bi bil, ker je v zaporu pod stalnim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov odvetnik Frank Berton je 7. julija zahteval prekinitev nadzora, a je bila njegova zahteva zavrnjena, je za AFP razkril vir blizu preiskavi.

Abdeslama so po štirih mesecih na begu aretirali 18. marca v bruseljski četrti Molenbeek, kjer je odrasel, Belgija pa ga je 27. aprila izročila Franciji, kjer je obtožen terorizma. Francoski preiskovalci morajo še opredeliti, kakšno vlogo je imel pravzaprav Abdeslam v napadih v Parizu 13. novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

Nove aretacije zaradi plinskih jeklenk
Francoska policija je medtem aretirala še dve osebi v povezavi s šestimi plinskimi jeklenkami, ki so jih konec prejšnjega tedna odkrili v avtomobilu v bližini katedre Notre-Dame v Parizu. Skupno so v povezavi s sumljivim avtomobilom, ki je bil parkiran v bližini katedrale Notre-Dame, do zdaj aretirali štiri ljudi.

Prva dva so aretirali na jugu Francije in sta bila zaradi povezav s skrajnim islamizmom že znana policiji; ta želi zaslišati tudi hčerko lastnika avtomobila, ki jo je lastni oče opisal kot radikalizirano. Drugo dvojico so aretirali v bližini kraja Montargis, približno 110 kilometrov južno od Pariza.

Konec prejšnjega tedna so v bližini znamenite katedrale, ki jo vsako leto obišče 13 milijonov ljudi, odkrili vozilo peugeot 607, v katerem je bilo šest plinskih jeklenk, v vozilu ni bilo sprožilca. Na sumljivo vozilo je opozoril uslužbenec bližnjega lokala. Vozilo z jeklenkami na zadnjih sedežih je zapuščeno stalo na obrežju Sene nasproti notredamske katedrale. Imelo je prižgane vse štiri smerne kazalce in je bilo brez registrskih tablic.

Policija ugiba, da so bili smerniki prižgani zato, da bi pritegnili pozornost. "Mislimo, da je morda skušal izvesti preizkus," je povedal policijski vir za AFP.

V Franciji so po nizu terorističnih napadov v zadnjem letu dni in pol, za katere je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, v stalni pripravljenosti.