Abe gre po nov mandat. Foto: Reuters
Abe gre po nov mandat. Foto: Reuters
Yuriko Koike
Koike s Stranko upanja pridobiva priljubljenost. Foto: Reuters

Volitve bodo 22. oktobra, javnomnenjske ankete pa kažejo, da se bo Abejeva konservativna Liberalnodemokratska stranka (LDP) obdržala na oblasti. Če je še na začetku leta Abe izgubljal priljubljenost zaradi očitkov o klientelizmu, pa mu je v zadnjih mesecih podpora znova zrasla ob poglabljanju krize zaradi jedrskih in raketnih poskusov Severne Koreje.

"To bo težka bitka, a gre za to, kako bomo zaščitili Japonsko ter življenja in mirno bivanje Japoncev," je dejal Abe, ki se je po enoletnem predsedovanju vlade med letoma 2006 in 2007 v zmagovitem slogu znova vrnil leta 2012 in od takrat vodi drugo največje azijsko gospodarstvo.

Abe želi izkoristiti tudi razdrobljeno opozicijo, a ga zdaj ga na političnem prizorišču čaka nova konservativna Stranka upanja, ki je uradno nastala šele dan pred razpisom predčasnih volitev in jo vodi priljubljena guvernerka Tokia Juriko Koike.

Proti višjemu davku in jedrskim elektrarnam
65-letna nekdanja obrambna ministrica je lani ob nasprotovanju LDP-ja vseeno uspešno kandidirala za guvernerko prestolnice in nato svoje nekdanje strankarske kolege porazila tudi v mestni skupščini.

Njena Stranka upanja z LDP-jem deli podjetjem prijazno politiko, a sama poudarja dve temeljni razliki z vladajočo stranko. Najprej hoče zamrzniti nacionalni prometni davek, ki ga želi Abe leta 2019 dvigniti z 8 na 10 odstotkov, s katerim bi namesto odplačevanja javnega dolga financirali oskrbo otrok in izobraževanje.

Poleg tega se Koike zavzema tudi za opustitev jedrske energije, medtem ko Abe vztraja pri jedrskih elektrarnah kot pomembnemu delu pridobivanja elektrike kljub skrbi javnosti zaradi jedrske katastrofe v jedrski elektrarni Fukušima leta 2011.