Prijavo je v ponedeljek vložil preiskovalni spletni portal Mediapart, napovedal jo je tudi že časopis Le Canard Enchaine. Foto: Reuters
Prijavo je v ponedeljek vložil preiskovalni spletni portal Mediapart, napovedal jo je tudi že časopis Le Canard Enchaine. Foto: Reuters

Več svetovnih medijev, od ameriškega Washington Posta do britanskega Guardiana, francoskega Le Monda in drugih, je v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v okviru katere so z izraelsko vohunsko programsko opremo Pegaz, ki jo kupujejo predvsem vlade, povezali več kot 50.000 telefonskimi številkami novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav.

Za zdaj ni jasno, za koliko številkami so dejansko tudi vohunili. So pa na seznamu med drugim novinarji ali sodelavci medijev, kot so AFP, Wall Street Journal, CNN, New York Times, Al Jazeera, El Pais, AP, Le Monde, Bloomberg, Economist in Reuters, pa tudi telefonske številke, ki jih uporabljajo francoski predsednik Emmanuel Macron in višji predstavniki vlade.

Ostre obsodbe po razkritju, da naj bi vlade vohunile za aktivisti, novinarji, pravniki in drugimi

Vodja nevladne novinarske organizacije Forbidden Stories Laurent Richard je za televizijo LCI potrdil, da so odkrili omenjene telefonske številke, da pa niso mogli narediti tehnične analize telefona Macrona, da bi ugotovili, ali je bila naprava tudi dejansko okužena s Pegazom.

Tožilstvo bo preučilo deset obtožb

Iz Macronovega urada so sporočili, da je to, če se bo izkazalo za resnično, zelo resna stvar.

Maroko sicer vse očitke o vohunjenju zanika in trdi, da "ni nikoli nabavil računalniške programske opreme z namenom vdiranja v komunikacijske naprave".

Tožilstvo v Parizu je zato že odprlo preiskavo, v kateri bodo preučili deset ločenih obtožb, med drugim o domnevnih kršitvah zasebnosti, nezakonitem dostopu do osebnih elektronskih naprav in oblikovanju hudodelske združbe.