Bolnišnica MSF-ja je ključnega pomena za mesto in regijo. Foto: Reuters
Bolnišnica MSF-ja je ključnega pomena za mesto in regijo. Foto: Reuters
Bolnišnica je bila ključna za zdravstveno oskrbo obleganega Kunduza. Foto: EPA
Že nekaj dni poteka srdita bitka za Kunduz med talibani in afganistanskimi silami, ki so jim na pomoč priskočile zavezniške sile. Foto: Reuters
V Kunduzu ubiti zdravniki

Nato je priznal, da za napadom najverjetneje stojijo ameriške sile, MSF pa je obtožil ameriške in afganistanske oblasti, da se je obstreljevanje bolnišnice nadaljevalo še 30 minut po tem, ko so jih obvestili o tem, koga bombardirajo.

Kot dodajajo, so bile "vse strani v spopadu, vključno s Kabulom in Washingtonom, jasno obveščene o natančni lokaciji ustanove MSF".
Kot je sporočila ta mednarodna zdravniška organizacija, ki deluje na kriznih območjih, je bil malo po drugi uri zjutraj po lokalnem času zdravstveni center MSF v okviru obsežnega obstreljevanja večkrat zadet in močno poškodovan.

Medtem ko so najprej navajali tri smrtne žrtve v vrstah svojega osebja in še 30 pogrešanih, je glede na zadnje podatke umrlo 12 zdravstvenih delavcev in 7 bolnikov, od tega trije otroci. Še 37 ljudi je huje ranjenih. Številni naj bi bili še vedno pogrešani. V času napada je bilo v
bolnišnici 105 bolnikov, od tega 59 otrok, in več kot 80 tujih in domačih članov osebja MSF

Po poročanju BBC-ja gre za edino zdravstveno ustanovo te vrste na severovzhodu Afganistana. Bolnišnica MSF v mestu velja za izjemno pomembno na širšem območju in v zadnjih dneh po lastnih navedbah deluje s skrajnimi močmi.

"Postranska škoda"
Zveza Nato je priznala, da obstaja možnost, da so za napadom ameriška letala. "Ameriške sile so ob 2.15 v Kunduzu izvedle letalski napad (...) na posameznike, ki jih ogrožajo," so sporočili. "Napad se je morebiti končal s postransko škodo na bližnji zdravstveni ustanovi. Incident je predmet preiskave," so dodali.

Direktor operacij MSF-ja Bart Janssens pa: "Globoko smo šokirani nad napadom, pobojem našega osebja in bolnikov ter hudim davkom, ki ga je to zadalo zdravstveni oskrbi v Kunduzu."

V Kunduzu, mestu s 300.000 prebivalci na severu države, divjajo srditi spopadi, odkar so v prestolnico istoimenske province v ponedeljek vdrli talibani. Gre za prvo večje mesto, ki so ga talibani začasno zavzeli po letu 2001, njegovo zavzetje pa je poveljnik talibanov mula Akhtar Mansour označil za "simbolno zmago".

Afganistanske varnostne sile naj bi sicer v petek znova prevzele nadzor v mestu, kar talibani zanikajo.

Novica prihaja v času, ko ZDA in zahodne zaveznice ostro kritizirajo Rusijo zaradi zračnih napadov na cilje Islamske države v Siriji, ker naj bi bili njihove žrtve tudi civilisti.

V Kunduzu ubiti zdravniki