Ellen Johnson Sirleaf se je znašla povsem v moški družbi, saj so drugi afriški voditelji izključno moški. Foto: EPA
Ellen Johnson Sirleaf se je znašla povsem v moški družbi, saj so drugi afriški voditelji izključno moški. Foto: EPA
Privrženke Ellen Johnson Sirleaf
Za Ellen Johnson Sirleaf so večinoma volile ženske, njena zmaga pa je zgodovinska za celo Afriko. Foto: EPA
Ellen Johnson Sirleaf med predvolilno kampanjo
Ellen Johnson Sirleaf je med predvolilno kampanjo poudarjala predvsem nujnost šolanja za otroke, saj je to njihov glavni adut za lepšo prihodnost. Foto: EPA

Svoj vzdevek si je Ellen Johnson Sirleaf pridobila v skoraj 30 letih kariere, ko je bila zaposlena predvsem v mednarodnih finančnih institucijah, kot sta Svetovna banka in Sklad ZN-a za razvoj, v letih 1972 in 1973 pa je bila tudi liberijska finančna ministrica.

Afrika je že imela predsednico, vendar ne izvoljeno, saj je prav v Liberiji med letoma 1996 in 1997 začasno vlado vodila Ruth Perry.
Boj proti Taylorju
Ellen Johnson Sirleaf je na začetku podpirala Charlesa Taylorja v boju proti generalu Samuelu Dou, ki je leta 1980 prišel na oblast z vojaškim udarom. Pozneje se je obrnila proti Taylorju in tudi kandidirala proti njemu na predsedniških volitvah leta 1997. Takrat je s 75 odstotki glasov močno zmagal Taylor, sama pa je dobila le deset odstotkov glasov.

Svoj politični boj je usmerila v odstranitev Taylorja z oblasti, po njegovem odhodu v izgnanstvo je sodelovala pri prehodni vladi, znova pa je tudi prevzela vodenje Stranke enotnosti.

Zmaga na poštenih volitvah
V prvem krogu predsedniških volitev oktobra leta 2005 je zbrala 192.000 glasov in zasedla drugo mesto za nekdanjim nogometnim zvezdnikom Georgeem Weahom, ki jih je zbral 275.000, kar pa je bilo premalo za zmago. V drugem krogu je Ellen Johnson Sirleaf močno slavila, saj je zbrala 20 odstotkov več glasov kot Weah, ki je sicer vložil pritožbo zaradi domnevnih volilnih prevar, vendar pa so vsi opazovalci volitve označili za poštene.

Načrt obnove šol
Med predvolilno kampanjo je Johnson Sirleafova obljubljala konec korupcije in spodbujanje razvoja, zavezala pa se je tudi, da bo v prvih šestih mesecih po izvolitvi v prestolnico Monrovia pripeljala elektriko. Obljublja tudi uvedbo ambicioznega izobraževalnega programa, s katerim naj bi obnovili šole, odprli nove izboraževalne centre in promovirali šport.

Najpomembnejša narodna sprava
Za najpomembnejšo nalogo si je zastavila narodno spravo v Liberiji, kjer je v 14 letih državljanske vojne in spopadov umrlo 250.000 ljudi, še več pa jih je bilo razseljenih. Rane, ki jih je pustila vojna, bo celila z materinsko občutljivostjo na predsedniškem mestu, pravi Ellen Johnson Sirlef, ki je ob tem zagotovila, da bo v vlado narodne enotnosti povabila tudi njene nekdanje nasprotnike.