Prejšnji državni udar v Maliju je bil avgusta lani. Foto: EPA
Prejšnji državni udar v Maliju je bil avgusta lani. Foto: EPA

Nov državni udar v Maliju je povzročil novo žarišče nestabilnosti v podsaharski Afriki, zaradi česar so v Afriški uniji močno zaskrbljeni. Upajo, da bo suspenz Malija v tej vseafriški organizaciji povrnil ustavni red v državi, je v torek zvečer sporočil Svet za mir in varnost Afriške unije.

Maliju so tako ustavili vsakršno sodelovanje v aktivnostih, organih in institucijah Afriške unije. Podobno so v nedeljo članstvo Malija suspendirali tudi v Gospodarski skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas).

Afriška unija je sicer vojaško hunto v Maliju pozvala, naj takoj vrne vojake v vojašnice, povrne oblast civilnim oblastem in se preneha vmešavati v politični proces v državi. Če oblasti ne bodo predali prehodni vladi, bo Svet za mir in varnost Afriške unije proti pučistom sprejel usmerjene sankcije in druge ukrepe.

V Maliju je vojska pred dnevi v drugem državnem udaru v manj kot letu dni, ki so ga obsodili Združeni narodi, EU, ZDA in več afriških organizacij, pridržala začasnega predsednika Malija Baha Ndawa in premierja Moctarja Ouaneja ter jima odvzela pooblastila.

Tamkajšnje ustavno sodišče je poveljnika Assimija Goito, ki je bil na čelu državnega udara, v soboto uradno imenovalo za začasnega predsednika. Sodišče je z odločitvijo Goiti podelilo pooblastila za vodenje začasne vlade in končanje tranzicije.