Podpis dogovora o prenehanju bojev v pokrajini Tigraj. Foto: Reuters
Podpis dogovora o prenehanju bojev v pokrajini Tigraj. Foto: Reuters

Dogovor so v soboto v Nairobiju v Keniji podpisali predstavniki etiopske vlade in Tigrajske ljudske osvobodilne fronte (TPLF), s tem pa naj bi se končal dveletni oboroženi spor. Obe strani sta se obvezali, da bosta zaščitili civiliste in olajšali dostavo človekoljubne pomoči na območje, na katerem živi več kot pet milijonov ljudi.

"Popolnoma smo predani uresničevanju dogovora iz Pretorie in tega sporazuma," je dejal vladni predstavnik Birhanu Jula. Dogovor je začel veljati takoj ob podpisu.

V izjavi so zapisani tudi podrobni načrti o razorožitvi tigrajskih upornikov, ki vključujejo tudi dogovor o vstopu etiopskih sil v tigrajsko prestolnico Mekele. Razorožitev se bo začela 15. novembra, piše Deutsche Welle.

Mirovni dogovor sta strani dosegli v začetku meseca na pogajanjih v Južni Afriki.

Vojna na severu Etiopije je izbruhnila novembra leta 2020, ko je etiopska vlada obtožila Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto, da je napadla njihova vojaška oporišča in kot odziv v Tigraj napotila svoje sile. Zaradi spopadov je več milijonov ljudi moralo zapustiti domove, veliko jih trpi tudi lakoto.