Na ulicah Kartuma še potekajo občasni spopadi. Foto: Reuters
Na ulicah Kartuma še potekajo občasni spopadi. Foto: Reuters

General Jaser Al Ata, član vojaškega sveta, ki je prevzel oblast v državi po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Omarja Baširja, je še napovedal, da bodo sporazum z voditelji protestnikov, združenih v Zavezništvu za svobodo in spremembe, podpisali v naslednjih 24 urah.

Sporazum predvideva vzpostavitev suverenega sveta, novega najvišjega telesa, ki naj bi nadomestil zdaj vladajoči vojaški svet in prevzel najvišjo oblast v državi. V prehodnem obdobju naj bi suvereni svet upravljal državo, pripravil pa naj bi tudi nove volitve v državi. Sestavljali naj bi ga tako predstavniki vojske kot protestnikov, čeprav naj njegova sestava še ne bila povsem dogovorjena.

Omar Bašir je bil na oblasti skoraj 30 let. Foto: Reuters
Omar Bašir je bil na oblasti skoraj 30 let. Foto: Reuters

Kompromis med obema stranema

Vzpostavili naj bi tudi parlament s 300 člani, od katerih naj bi jih bilo dve tretjini iz Zavezništva za svobodo in spremembe, drugi pa naj bi bili iz drugih političnih skupin. Sporazum predstavlja kompromis med generali, ki so sprva vztrajali pri dveh letih prehodnega obdobja, voditelji protestov v državi pa so želeli štiriletno obdobje.

General Ata je še pojasnil, da bodo prvih šest mesecev v predvidenem triletnem prehodnem obdobju namenili za sklenitev mirovnih sporazumov z uporniki na območjih v državi, v katerih potekajo spopadi.

Nekaj ur pred sklenitvijo dogovora je v spopadih v prestolnici Kartum umrlo najmanj pet protestnikov in en vojak.

Protesti so se začeli decembra lani

Protesti v Sudanu so se začeli decembra lani po uvedbi izrednih ukrepov zategovanja pasu in hitre izgube vrednosti valute. Krčenje subvencij za kruh in gorivo so sprožile demonstracije na vzhodu države, jeza pa se je hitro razširila do Kartuma.

Protesti so se tako hitro razširili, ljudje pa so začeli zahtevati odstranitev predsednika Baširja, ki je bil na oblasti skoraj 30 let, in vlade. Protesti so združili Sudance in Sudanke različnih profilov, njihovo organizacijo pa vodi Sudansko poklicno združenje, skupina zdravnikov, zdravstvenih delavcev in odvetnikov. Velik del ljudi na ulicah predstavljajo ženske, protestniki pa so večinoma mladi.

Vojska je 11. aprila Baširja odstavila in ga nato premestila v zapor, a ostaja na ulicah.