Po podatkih državne volilne komisije je Felix Tshisekedi na volitvah prejel 38,5 odstotka glasov. Foto: Reuters

Sodišče je tako zavrnilo pritožbo njegovega tekmeca na volitvah Martina Fayuluja, ki je bil prav tako kandidat opozicije. Fayulu, ki zmago Tshisekedija ozačuje za prevaro, je odločitev sodišča že zavrnil in pozval k nenasilnim protestom po vsej državi.

Kot je Fayulu zapisal v sporočilu za javnost, je "edini zakoniti predsednik DR Kongo", sodišče pa naj bi s svojo odločitvijo potrdilo, da služi diktatorskemu režimu. Ob tem je državljane in mednarodno skupnost pozval, naj ne priznajo zmage Tshisekedija.

"S to razsodbo je ustavno sodišče nasprotovalo kongovskemu ljudstvu, Afriški uniji in celotni mednarodni skupnosti," je po poročanju BBC-ja dejal po razsodbi sodišča.
Afriška unija je v petek sporočila, da obstajajo "utemeljeni dvomi" o izidu volitev.

Tshisekedi bo po napovedih kot predsednik prisegel v desetih dneh, po nekaterih navedbah že v torek.

Martin Fayulu zaradi razsodbe ustavnega sodišča svoje podpornike poziva k mirnim protestom po državi. Foto: Reuters

Po podatkih državne volilne komisije je Tshisekedi na volitvah prejel 38,5 odstotka glasov, Fayulu, ki je pred volitvami v javnomnenjskih raziskavah užival največ podpore med volivci, pa 34,7 odstotka. Kandidata vladajoče koalicije Emmanuela Shadaryja je podprlo 23,8 odstotka volivk in volivcev.

Fayulu vztraja, da je Tshisekedi sklenil dogovor s prejšnjim predsednikom Josephom Kabilo, potem ko se je po prvih izidih volitev izkazalo, da je favorit Kabile Shadary šele na tretjem mestu. V Tshisekedijevem taboru te obtožbe zanikajo.

Predsedniške volitve so pripravili, ker je dolgoletni predsednik Kabila lani napovedal, da bo po skoraj dveh desetletjih na oblasti odstopil.

Nasilje je spremljalo vse spremembe vodstva v državi po osamosvojitvi izpod belgijske nadvlade leta 1960. Spor okoli zadnjih volitev je oslabil upanje, da bo tokratni prenos oblasti prvi miren v samostojnem DR Kongu.