Nigerijska vojska doživlja poraze v bojih z džihadističnimi skupinami. Foto: Reuters
Nigerijska vojska doživlja poraze v bojih z džihadističnimi skupinami. Foto: Reuters

Varnostne sile so v soboto sporočile, da sumijo, da so četrtkov napad izvedli pripadniki Islamske države v Zahodni Afriki, skupine, ki se je leta 2016 ločila od džihadistične skupine Boko Haram. Od leta 2009 je sicer Boko Haram v regiji ubil več kot 30.000 ljudi.

Zadnji napad je nov udarec poskusom premagati oborožene skupine pred februarskimi predsedniškimi volitvami, pred katerimi bo varnost verjetno ena izmed pomembnih tem.

Vir v vojski, ki ni želel biti imenovan, je po poročanju Guardiana dejal, da je spopad trajal dve uri in da je poleg okoli 30 mrtvih vojakov še 10 ranjenih. Možnosti so bile slabe, dokler niso na pomoč prišla letala, je dejal vir.

Podrobnosti o napadu so postale znane šele več dni po dogodku, ki se je zgodil na odročnem območju v pokrajini Guzamala blizu meje z Nigrom.

Oblasti želijo pokazati napredek
Uslužbenci nigerijske vlade so ta teden več tisoč razseljenim ljudem ukazali vrnitev v Guzamalo. Pokrajino dobrodelne organizacije sicer označujejo za nevarno, a oblasti želijo pokazati napredek v boju proti uporniškim skupinam pred volitvami.

Predsednik Muhamadu Buhari, nekdanji general, ki je leta 2015 zmagal na volitvah ravno z obljubo o zmagi nad džihadisti, se bo februarja potegoval za drugi mandat.

Čeprav je vlada že konec leta 2015 sporočila, da so džihadisti v omenjeni regiji premagani, je bil v zadnjih 14 mesecih po nizu porazov imenovan že četrti poveljnik v boju proti upornikom.

Sredi julija je po boju izginilo 20 nigerijskih vojakov, za katere se v vojski bojijo, da so mrtvi.