Nigerija je največja afriška proizvajalka nafte, od katere pa večina prebivalstva nima veliko koristi. Foto: EPA
Nigerija je največja afriška proizvajalka nafte, od katere pa večina prebivalstva nima veliko koristi. Foto: EPA
Nigerija
Za veliko mladih in diplomiranih Nigerijcev ni delovnih mest. Foto: EPA

S 190 milijoni prebivalcev je Nigerija najbolj poseljena država v Afriki in do leta 2050 naj bi se število prebivalcev povečalo na več kot 400 milijonov.

Kljub velikemu gospodarskemu potencialu v državi še vedno prevladuje revščina in brezposelnost, ki številne prebivalce žene k iskanju boljšega življenja v zahodnih državah.

V tujini se najpogosteje zaposlijo na manj plačanih delovnih mestih in čeprav del zasluženega denarja pošiljajo nazaj v Nigerijo, odseljevanje močno prizadene domače prebivalstvo.

Kot navaja Afrobarometer, so leta 2016 Nigerijci predstavljali večino nezakonitih prebežnikov v Italiji in Grčiji, največ pa jih je tudi med prebežniki, ki so na poti v Evropo ostali ujeti v Libiji.

Po poročanju Mednarodne organizacije za migracije (IOM) so od maja leta 2017 do januarja leta 2018 ob pomoči nigerijskih in tujih organizacij v domovino vrnili 6.700 Nigerijcev.

Severna Amerika na prvem mestu
Čeprav je priseljevanje v Evropi postalo pereče politično vprašanje in ga del prebivalstva dojema kot grožnjo, je za številne Nigerijce še vedno želena destinacija.

Glede na raziskavo Afrobarometra je 35 odstotkov Nigerijcev razmišljalo o izseljevanju, pri čemer jih 11 odstotkov temu posvetilo kar nekaj časa. Med temi jih je 44 odstotkov visoko izobraženih, 39 odstotkov je mlajših od 35 let in 42 odstotkov, ki prebivajo v mestnih območjih.

Med glavnimi razlogi prevladujejo želja po iskanju zaposlitve (35 odstotkov) in beg pred revščino (31 odstotkov). Desetina bi jih odšla zaradi boljših poslovnih priložnosti.

Med najpriljubljenejšimi destinacijami je na prvem mestu Severna Amerika z 32 odstotki, sledi pa ji Evropa z 21 odstotki. Le manjšina bi se preselila v druge afriške države, še kaže lani izvedena raziskava Afrobarometra.