Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poslanci so se strinjali, da "napotijo člane egiptovske oborožene sile na boj zunaj meja Egipta, da bi branili egiptovsko nacionalno varnost … proti oboroženim kriminalnim milicam in tujim terorističnim enotam". Egiptovski poslanci spodnjega doma parlamenta so ocenili, da bi omenjene sile v Libiji lahko predstavljale nevarnost za Egipt.

Sorodna novica Turški parlament podprl napotitev vojakov v Libijo

Turški parlament je predlog o napotitvi turških vojakov v Libijo sprejel že januarja letos.

Vojaške enote bodo poslane na 'zahodno fronto', kjer je sosednja Libija, ki je po likvidaciji voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 padla v kaos in državljansko vojno. Za oblast v razdejani, a z nafto bogati državi se zdaj borita uporniški general Kalifo Haftar, ki ga nekateri vidijo kot naslednika Gadafija in ki ga podpira tudi leta 2014 izvoljeni parlament v Tobruku ter mednarodno priznana vlada v Tripoliju.

ZN poziva k ustavitvi ognja

Predstavnica Združenih narodov v Libiji je obe strani že pozvala k takojšnji ustavitvi ognja, da bi prizanesli 125.000 civilistom, ki ostajajo v nemilosti, in k prepovedi uvoza orožja, kar je po mnenju ZN-a nujni pogoj za varnost in stabilnost v Libiji.

Sorodna novica EU začel izvajati operacijo za nadzor embarga na izvoz orožja v Libijo

Libijski parlament odobril posredovanje Egipta

Pred dobrim tednom je tudi libijski parlament v Tobruku sprejel resolucijo, s katero je podprl vojaško posredovanje Egipta v Libiji. Posredovanje je podprl v primeru "potrebe po zaščiti nacionalne varnosti obeh držav pred okupacijo Turčije", ki podpira mednarodno priznano libijsko vlado narodne enotnosti.

Haftar je aprila lani sprožil ofenzivo za zavzetje libijske prestolnice Tripoli, a mu to ni uspelo, saj je mednarodno priznana vlada izkoristila turško vojaško podporo za vnovičen prevzem nadzora na severozahodu Libije, kjer leži Tripoli.

Po zavzetju več krajev okoli Tripolija je egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi prejšnji mesec opozoril, da bi Egipt lahko v Libijo poslal vojsko, libijsko strateško mesto Sirta pa omenil kot tisto, ki ga ne bodo dovolili vzeti iz rok Haftarja. Haftarja ob sosednjem Egiptu podpirajo še Združeni arabski emirati, vlado v Tripoliju pa njuni tekmici Turčija in Katar.

Egiptovska vojska v Libijo?