Francoska fregata FS Provence v Sredozemskem morju. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Francoska fregata FS Provence v Sredozemskem morju. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Pariz je po končani Natovi preiskavi incidenta zahteval, da Natove članice ponovijo svojo zavezanost embargu izvoza orožja v Libijo, da države med nacionalnimi misijami ne uporabljajo Natovih klicnih signalov, boljše usklajevanje med misijami Nata in EU-ja glede libijskega embarga in vzpostavitev mehanizmov za preprečevanje podobnih incidentov, poroča Al Džazira.

Turška ladja naj bi namreč nasilno posredovala proti francoski vojaški ladji, ko je ta skušala ustaviti tovorno ladjo, ki so jo sumili kršenja embarga na izvoz orožja v Libijo.

Turčija očitke zanika. Turški veleposlanik v Franciji Ismail Hakki Musa je francoskim poslancem dejal, da se Francija iz misije umika, potem ko zaključki preiskave niso bili enotni in niso podprli francoskih trditev. Po njegovih navedbah se je agresivno obnašala francoska ladja, tovorna ladja pa naj bi v Libijo tovorila humanitarno pomoč.

Odnosi so se v zadnjih dneh zaostrili. Francoski predsednik Emmanuel Macron je vlogo Turčije v Libiji nedavno označil za kriminalno in jo obtožil izvažanja velikega števila sirskih borcev na ozemlje Libije.

Turčija podpira mednarodno priznano libijsko vlado narodne enotnosti, ki je s turškim posredovanjem pridobila v boju proti uporniškemu generalu Kalifi Haftarju. Podpirala pa naj bi ga Francija, ki sicer trdi, da je v konfliktu nevtralna.