Eritrejski minister je Abiyjev obisk Asmare označil za zgodovinskega. Foto: EPA
Eritrejski minister je Abiyjev obisk Asmare označil za zgodovinskega. Foto: EPA

V glavnem mestu Asmara ga je pričakal eritrejski predsednik Isaias Afewerki. Državnika na letališču sicer nista spregovorila za medije.

Pred Abiyjevim obiskom je eritrejski minister za informiranje Yemane Gebrmeskel na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je "ta zgodovinski obisk prvi takšen v dvajsetih letih". Po njegovih besedah dogodek oznanja "novo obdobje miru in sodelovanja".

Pred obiskom Abiyja je Adis Abebo obiskala eritrejska delegacija. Abiy je položaj prevzel aprila, od takrat pa se odnosi med državama izboljšujejo. Premier Etiopije je tako dejal, da sprejema določbe mirovnega sporazuma iz leta 2000, sklenjenega po vojni leta 1998, po katerem so nekatera ozemlja pripadla Eritreji.

"V celoti smo zavezani spravi z eritrejskimi brati in sestrami ter vabimo eritrejsko vlado k začetku dialoga in vzpostavitvi medsebojnega zaupanja," je v etiopskem parlamentu junija dejal Abiy.

Leta 1998 sta bili državi v vojni, v kateri je umrlo več kot 80.000 ljudi, na sto tisoče pa je bilo razseljenih. Eritreja se je leta 1993 odcepila od Etiopije, ki je tako izgubila dostop do morja.