Libijski general Haftar je civiliste in vojake pozval k orožju in branjenju Libije pred prihajajočo turško intervencijo. Foto: EPA
Libijski general Haftar je civiliste in vojake pozval k orožju in branjenju Libije pred prihajajočo turško intervencijo. Foto: EPA

Mednarodno priznana libijska vlada je Turčijo decembra lani uradno pozvala k vojaškemu posredovanju proti Haftarjevim silam, ki oblegajo Tripolis. Osnova za turško posredovanje v Libiji je sporazum o vojaškem sodelovanju, ki sta ga vodja vlade narodne enotnosti Fajez Al Saradž in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan podpisala novembra lani.

Turški parlament je v sredo podprl napotitev turških vojakov v Libijo. "Sprejemamo izziv in razglašamo džihad ter poziv k orožju," je v televizijskem nagovoru dejal Haftar in vse Libijce pozval, naj se oborožijo in branijo državo. Sporočil je še, da ne gre več za osvobajanje prestolnice Tripolis od milic, temveč za odpor proti "kolonializatorju".

Haftarjeva samooklicana libijska nacionalna vojska je zvesta konkurenčni libijski vladi s sedežem v mestu Tobruk na vzhodu države.

Haftarjevi ofenzivi na Tripolis nasprotujejo številni prebivalci mesta. Foto: Reuters
Haftarjevi ofenzivi na Tripolis nasprotujejo številni prebivalci mesta. Foto: Reuters

Libijski parlament prekinil stike z Ankaro

Rivalski vladi z vzhoda je naklonjen tudi libijski parlament, ki je le nekaj ur po Haftarjevem pozivu k orožju sklical izredno sejo, na kateri je soglasno zavrnil sporazume o vojaškem in varnostnem sodelovanju med Libijo in Turčijo. Parlament je vodjo vlade narodne enotnosti Al Saradža obtožil izdaje, ker je iskal vojaško pomoč druge države in prekinil stike z Ankaro.

Libija je vse od strmoglavljenja Moamerja Gadafija leta 2011 vpeta v konflikt med mednarodno priznano vlado s podporo Združenih narodov in silami uporniškega generala Kalife Haftarja, zvestimi rivalski vladi v Tobruku. Haftarjeve sile so aprila sprožile ofenzivo za zavzetje Tripolisa, ki je trenutno na mrtvi točki.

V libijski konflikt vpletenih več držav

Obe strani imata sicer svoje tuje podpornike. Vodjo vlade narodne enotnosti Fajeza Al Saradža podpirajo Turčija, Katar in Italija, konkurenčno vlado pa Egipt, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija in Rusija. Večletni libijski konflikt bi se lahko zaradi tega razširil na celotno regijo.

O položaju v Libiji sta danes govorila francoski predsednik Emmanuel Macron in vodja Združenih arabskih emiratov, kronski princ Abu Dabija Zajed Al Nahjan.