Kralj Mswati III. z eno izmed 15 žena. Znan je tudi po tem, da se oblači v tradicionalna oblačila. Foto: Reuters
Kralj Mswati III. z eno izmed 15 žena. Znan je tudi po tem, da se oblači v tradicionalna oblačila. Foto: Reuters

Ime v svazijščini pomeni "država Svazijcev".

Kralj Msvati III. je spremembo imena naznanil na slovesnosti ob dnevu neodvisnosti na polnem stadionu v drugem največjem mestu države Manzini. Pri tem je poudaril, da je Svazi edina afriška država, ki po neodvisnosti ni spremenila kolonialnega imena. "Objavljam, da bo Svazi znova prevzel svoje izvorno ime," je dejal na dan obletnice neodvisnosti, ki so jo razglasili leta 1968. Ta mala afriška država je bila predtem več kot 60 let britanski protektorat. "Odslej se bo država uradno imenovala kraljevina eSvatini," je dejal.

Dosedanje ime Svazi (v angleščini Swaziland) za mnoge državljane ni sprejemljivo, ker je mešanica svazijščine in angleščine. O spremembi imena so razmišljali že več let. Kralj je sicer izvorno ime države že večkrat uporabil v svojih govorih. Sprememba imena bi lahko pomenila tudi novo ustavo kot tudi spremembe za vojsko, policijo in univerzo te majhne države med Južno Afriko in Mozambikom.

Po neodvisnosti izpod kolonialne oblasti so mnoge afriške države spremenile svoje ime. Južna Rodezija se je na primer preimenovala v Zimbabve, Belgijski Kongo pa sprva v Zair, nato pa v Demokratično republiko Kongo.

Najvišja stopnja okuženosti z virusom HIV
Kralj Svazija, ki je na oblasti od leta 1986, ko je bil star 18 let, vlada z dekreti. Kritizirajo ga zaradi razkošnega življenja, medtem ko ljudje živijo v hudi revščini. Ima 15 žena, kar je v primerjavi z njegovim predhodnikom, ki jih je imel kar 125, malo. Država z 1,3 milijona prebivalci ima najvišjo stopnjo okuženosti z virusom HIV na svetu - okuženih je kar 27 odstotkov odraslih. Svazi ima tudi zelo nizko pričakovano življenjsko dobo, ki je za moške 54 let, za ženske pa 60.