Haftarjeve sile že četrti dan nadaljujejo ofenzivo z vzhoda države proti Tripolisu, kjer ima sedež Saradževa vlada. Foto: Reuters
Haftarjeve sile že četrti dan nadaljujejo ofenzivo z vzhoda države proti Tripolisu, kjer ima sedež Saradževa vlada. Foto: Reuters

Misija ZN-a v Libiji je pozvala k dveurnemu premirju za evakuacijo in da bi se izognili morebitnim civilnim žrtvam. Premirje do večera ni bilo uveljavljeno. Po podatkih vlade je bilo v dosedanjih štirih dneh sovražnosti ubitih 21 ljudi. Še 27 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočilo zdravstveno ministrstvo, ki pa ni navedlo, ali so med njimi tudi civilisti.

V soboto so vladne sile blizu nekdanjega mednarodnega letališča približno 50 kilometrov od Tripolisa, ki je zaprto od leta 2014, z letali napadle samooklicano Libijsko narodno vojsko (LNA), ki jo vodi 75-letni uporniški general Halif Haftar, ki uživa podporo Egipta in Združenih arabskih emiratov.

Haftarjeve sile so medtem po lastnih navedbah izvedle prve letalske napade proti oboroženim milicam v predmestju prestolnice, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem so želeli zaščiti življenje civilistov, so sporočile.

Mednarodna skupnost je sprti strani pozvala k takojšnjemu končanju spopadov.

"Vojna brez zmagovalca"

Predsednik mednarodno priznane libijske vlade Fajez Al Saradž je voditelja upornikov generala Haftarja opozoril, da bi z napadom na glavno mesto Tripolis državo potegnil v državljansko vojno, ki bi se končala brez zmagovalca. Saradž, ki se je s Haftarjem pred tem pogajal o izvedbi volitev v državi, je to označil za izdajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Napad, ki so ga izvedle Hafterjeve sile, je vojna napoved mestom in prestolnici ter spodkopavanje prizadevanj za mir. Na to se bomo odločno odzvali," je dejal libijski premier.

V preteklosti je Haftar že sklepal dogovore z oboroženimi skupinami, da bi zagotovil napredovanje svojih sil, a prevzem nadzora nad Tripolisom bo precej bolj zapleten, poroča Reuters.

ZDA umaknile svoje vojake

Po poročanju BBC-ja so mednarodne organizacije začele evakuirati svoje osebje.

Zaradi naraščajočih napetosti v državi so se ZDA odločile, da bodo od tam umaknile svoje sile. Kot so sporočili, so začasno umaknili kontingent svojih vojakov, saj postajajo varnostne razmere nepredvidljive. Razvoj dogodkov sicer pozorno spremljajo, je pojasnil poveljnik Thomas Waldhauser.

Za zdaj ni jasno, koliko ameriških vojakov je zapustilo državo niti kam so jih premestili, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi ZN bo iz Libije umaknil nebistveno osebje, za umik italijanskih zaposlenih pa se je odločila še italijanska naftna nultinacionalka Eni, Indija pa je iz Tripolisa zaradi poslabšanja razmer umaknila 15 indijskih policistov, poroča BBC

Libijska vlada napovedala odločno ofenzivo