Tako za Lukašenka kot Mnangagwo skupaj z njunimi družinskimi člani veljajo zahodne sankcije zaradi kršenja človekovih pravic. Foto: Reuters
Tako za Lukašenka kot Mnangagwo skupaj z njunimi družinskimi člani veljajo zahodne sankcije zaradi kršenja človekovih pravic. Foto: Reuters

To je bil za Lukašenka prvi obisk v podsaharski Afriki v skoraj treh desetletjih na položaju beloruskega predsednika in je vrnil obisk zimbabvejskemu predsedniku Emmersonu Mnangagwi, ki je bil v Minsku leta 2019.

Obema voditeljema je skupno, da zanju veljajo sankcije zahodnih držav, kar pa za Lukašenka ne predstavlja težav in se je na slovesnosti v Harareju ob predaji kmetijske mehanizacije celo zahvalil Zahodu za uvedbo sankcij.

Če ne bi bilo sankcij, potem na tem ogromnem polju danes ne bi bili beloruski traktorji, ampak ameriški in nemški. Po njegovih besedah so zahodne sankcije še tesneje povezale obe državi.

"Sankcije proti Belorusiji in Zimbabveju niso bile samo prekletstvo, ampak tudi blagoslov, kajti če ne bi bilo sankcij, bi Zimbabve morda še naprej trgoval z Zahodom in mu prodajal svoje naravne vire. Toda zdaj zaradi sankcij Zimbabve trguje z Belorusijo in mi z veseljem trgujemo z Zimbabvejem," je dejal Lukašenko na novinarski konferenci

"Ko pridemo v Afriko, prinašamo mir, znanost in tehnologijo, tukaj nismo, da bi uničevali," je še dejal Lukašenko in ob tem obljubil, da bo pomagal Zimbabveju v "vsem, kar potrebuje".

Beloruske traktorje so predali na slovesnosti v Harareju. Foto: Reuters
Beloruske traktorje so predali na slovesnosti v Harareju. Foto: Reuters

Lukašenka je v ponedeljek na letališču Roberta Mugabeja v Harareju pričakala množica približno pet tisoč privržencev vladajoče stranke ZANU-PF.

Belorusija se poteguje za nestalno članico VS-ja

Zimbabvejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bil obisk namenjen krepitvi že zdaj odličnih odnosov med obema državama na področju politike, rudarjenja in kmetijstva.

V okviru programa za mehanizacijo zimbabvejskega kmetijstva, ki se je začel leta 2020, se je Belorusija zavezala, da bo Zimbabveju dobavila na tisoče traktorjev in na desetine kombajnov ter tovornjakov. Tretja faza programa predvideva naložbe v vrednosti približno 66 milijonov dolarjev.

Kot poroča portal Africanews, je Mednarodna novinarska mreža za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije OCCRP leta 2021 razkrila povezave med družino Lukašenka in družbo, ki v Zimbabveju pridobiva zlato.

Beloruski predsednik je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, medtem ko se Zimbabve tako kot številne druge afriške države ni odločil obsoditi ruske vojaške agresije na Ukrajino, ampak je obe strani pozval k dialogu.

Afriške države bodo igrale pomembno vlogo pri junijskem glasovanju za novo nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a, kjer se za položaj iz vzhodnoevropske skupine potegujeta Belorusija in Slovenija. Za uspeh kandidature je treba prepričati 129 članic ZN-a, jeziček na tehtnici pa bi lahko predstavljala prav katera izmed 54 afriških držav.

Lukašenka so ob prihodu na letališče sprejeli z vsemi častmi. Foto: Reuters
Lukašenka so ob prihodu na letališče sprejeli z vsemi častmi. Foto: Reuters