Uwa je sanjala, da bi postala medicinska sestra. Foto: Facebook
Uwa je sanjala, da bi postala medicinska sestra. Foto: Facebook

Kot smo že poročali, je Uwo, kot so jo klicali, v sredo zvečer v cerkvi, nezavestno in v mlaki krvi, z okrvavljenim gasilnim aparatom ob njej, našel nočni varnostnik. Prepeljali so jo v bolnišnico, a so bile poškodbe glave tako hude, da je v soboto umrla.

Napad na študentko, in to še na svetem kraju, je šokiral mnoge Nigerijce, ki so globoko religiozen narod.

Policija je ob poplavi klicev aktivistov, javnih osebnosti in vladnih predstavnikov zdaj sprožila preiskavo, medtem pa so se na ulice Benina podali v črno oblečeni protestniki, ki so zahtevali pravico za Uwo – "#JusticeforUwa" –, kar odmeva tudi po družbenih omrežjih, poroča Guardian.

Uwa se je v času karantene zaradi pandemije novega koronavirusa učila v prazni cerkvi. Tja je odhajala zjutraj, vračala pa se je popoldne. Univerza v Beninu, kjer je dekle študiralo, je v odzivu sporočila, da tako šokanten zločin ne bi smel biti sprejemljiv v nobeni družbi. K prijetju storilcev je goreče pozval tudi pastor Enoch Adeboye, pod čigar okrilje sodi tudi cerkev, v kateri je bila Uwa umorjena.

Iskanje storilcev

Nevladne organizacije se zdaj s pomočjo skupnosti trudijo najti storilce, saj menijo, da jih je bilo v zločin vpletenih več. Osai Ojigho, direktorica organizacije Amnesty International v Nigeriji, je dejala, da grozljivi dogodek odmeva toliko bolj, ker se takšne stvari dogajajo celo na krajih, kjer bi se morale ženske in dekleta počutiti najvarneje – doma, v šolah in zdaj še v verskih poslopjih. Ojighojeva meni tudi, da oblasti v Nigeriji niso storile dovolj, da bi zajezile spolno nasilje.

Spolno nasilje je v najbolj poseljeni afriški državi močno razmahnjeno. Število prijavljenih primerov je sicer močno omejeno, a raziskava, izvedena leta 2014, je pokazala, da je kar četrtina žensk že v času otroštva izkusila spolno nasilje, 70 odstotkov jih je odgovorilo, da je šlo za več kot le en primer. Le 5 odstotkov teh je poiskalo pomoč.

Spolni register šele prvi korak

Ženske in aktivisti v Nigeriji v zadnjih letih vse glasneje pozivajo k ukrepanju, a tudi takrat, ko žrtve napad prijavijo, storilec najpogosteje ni pripeljan pred roko pravice. In na policijo tudi v Uwinem primeru že letijo očitki, da se ni odzvala. Tako denimo več dni ni zbrala dokazov na kraju zločina.

Priscilla Usiobaifo iz fundacije Braveheart v zvezni državi Edo pravi, da je v Nigeriji pogosto, da policija ne zbere dokazov ali da celo niti ne pride na lokacije zločinov, s čimer se možnost uspešnega sodnega pregona močno zmanjša.

"Osumljence in žrtve pogosto kar skupaj prepeljejo na prizorišče zločina. In šokantno je, kako se potem policija vede na prizorišču. Pobirajo dokaze brez rokavic. Ženska je bila skupinsko posiljena, pa jo je policija prisilila, da pobere kondom, skrit pod listi na prizorišču," razlaga.

Lani so sicer aktivisti pozdravili predstavitev prvega državnega registra spolnih prestopnikov, kar predstavlja pomemben korak k sledenju spolnega nasilja. A to je šele prvi korak na dolgi poti do pravice za žrtev tovrstnega nasilja.