Pri 265 od 300 obolelih so virus ebole že potrdili v laboratoriju. Foto: Reuters
Pri 265 od 300 obolelih so virus ebole že potrdili v laboratoriju. Foto: Reuters
Pred štirimi leti je na zahodu Afrike umrlo 11.000 ljudi. Foto: Reuters

Virus ebole je tokrat izbruhnil na območju velemesta Beni in okolice v nemirni pokrajini Severni Kivu, kjer je dejavnih več oboroženih milic in uporniških skupin. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je za virusom umrlo 186 ljudi, 88 so jih pozdravili.

Oborožene milice močno ovirajo prizadevanja zdravstvenih delavcev, da bi čim prej našli okužene, jih izolirali in obvestili njihove svojce. Poleg tega se prebivalstvo, med katerim vlada globoko nezaupanje v vlado, cepljenju upira.

Poskusno cepivo
Virus ebole je eden izmed najnevarnejših povzročiteljev bolezni na svetu. Hemoragična mrzlica je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov, prenaša pa se s stikom s krvjo ali telesnimi tekočinami okuženih. Od začetka avgusta, ko se je začela širiti zadnja epidemija ebole v DR Kongu, so s poskusnim cepivom cepili okoli 26.000 ljudi.

Okužba z mesom divjih živali
Simptomi se običajno pojavijo od dva do tri tedne po okužbi, ko nastopi vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Sledijo slabost, bruhanje in driska, skupaj z zmanjšanim delovanjem jeter in ledvic. Takrat se pri nekaterih bolnikih pojavijo tudi zunanje in notranje krvavitve.

Raziskovalci domnevajo, da epidemija med ljudmi izbruhne po zaužitem mesu okuženih divjih živali, kot so netopirji. V epidemiji, ki se je v letih 2014 in 2015 pojavila na zahodu Afrike, je umrlo najmanj 11.000 ljudi, kar je povzročilo preplah po vsem svetu.