Zdravnik v zdravstvenem centru v mestu Beni oskrbuje bolnika, okuženega z ebolo. Foto: Reuters
Zdravnik v zdravstvenem centru v mestu Beni oskrbuje bolnika, okuženega z ebolo. Foto: Reuters
Beni
Esperance Nzavaki z zdravstvenimi delavci proslavlja ozdravitev okužbe z ebolo. Foto: Reuters

Gre že za deseti izbruh epidemije ebole v DR Kongo, odkar so v tej državi leta 1976 prvič odkrili to bolezen. Epidemija se tokrat širi v pokrajini Severni Kivu blizu meje z Ugando. Njeno žarišče je v mestu Beni, kjer po podatkih iz leta 2013 prebiva 230.000 ljudi.

Od konca julija se je s hemoragično mrzlico, ki jo povzroča virus ebole, okužilo 211 ljudi. 55 bolnikov jim je uspelo pozdraviti, je v nedeljo zvečer sporočilo ministrstvo za zdravje v DR Kongo. Med okuženimi je tudi pripadnik mirovne misije Združenih narodov, poroča Guardian.

Konec tedna je minister za zdravje Oli Ilunga dejal, da je do novega izbruha bolezni prišlo, ker so ljudje zavračali ukrepe za zajezitev bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek posvarila, da sovražnost dela prebivalstva do ukrepov za zajezitev bolezni ter napadi oboroženih skupin predstavljajo veliko tveganje za boj proti virusu.

Oblasti v mestu Beni so napovedale ukrepe za zaščito zdravstvenih delavcev, potem ko so ti večkrat tarča napadov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. WHO je še opozoril na nevarnost širjenje epidemije proti sosednjima državama Ruandi in Ugandi.

Otroci se vračajo v šole
ZN je medtem sporočil, da se je v šole na območju širjenja ebole vrnilo okoli 80 odstotkov otrok na območju. Po podatkih Unicefa je na območju 1.500 šol, med njimi 365 na območjih z visokim tveganjem okužbe. Unicef je šole opremil s higienskimi in zdravstvenimi pripomočki, otroke pa bodo tudi podrobno poučili o preprečevanju tveganja okužbe, poroča Voice of America.

Tiskovni predstavnik Unicefa Cristophe Boulierac poudarja, da je vrnitev velikega števila otrok v šole spodbudno, saj jim šole na območju epidemije ebole in napadov oboroženih skupin omogočajo varno zatočišče in "občutek normalnosti".

Virus ebole je med najnevarnejšimi povzročitelji bolezni na svetu. Hemoragična mrzlica, ki jo povzroča, je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Prenaša se s stikom s krvjo oz. s telesnimi tekočinami.

Več kot polovica okuženih umre
Simptomi se običajno pojavijo dva dni do tri tedne po okužbi. Nastopijo vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Sledijo slabost, bruhanje in driska, skupaj z zmanjšanim delovanjem jeter in ledvic. Takrat se pri nekaterih bolnikih pojavijo tudi zunanje in notranje krvavitve.

Raziskovalci domnevajo, da epidemija med ljudmi izbruhne, potem ko posamezniki zaužijejo meso okuženih divjih živali, kot so netopirji. V epidemiji, ki je v letih 2014 in 2015 izbruhnila na zahodu Afrike, je umrlo več kot 11.000 ljudi.