Prvi neuradni izidi bodo znani 10. oktobra. Foto: Reuters
Prvi neuradni izidi bodo znani 10. oktobra. Foto: Reuters

Nedeljske parlamentarne volitve so bile druge, odkar so v Tuniziji leta 2014 sprejeli novo ustavo, in tretje od strmoglavljenja dolgoletnega samodržca Zineja El Abidina Ben Alija leta 2011.

Okoli sedem milijonov volivcev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izbiralo med več kot 15.000 kandidati z več kot 1.500 strankarskih list, ki bodo zasedli 217 poslanskih sedežev.

Država se spopada z inflacijo, rastjo cen hrane in več kot 15-odstotno brezposelnostjo, poroča Al Džazira, a visoke udeležbe ni pričakoval nihče. "Večina ljudi je za parlamentarne volitve popolnoma nezainteresirana," je povedal eden izmed kandidatov za poslanca, odvetnik Ghazi Mrabet.

Predhodni izidi bodo oznanjeni 10. oktobra, uradni izidi pa 17. novembra. Parlamentarna skupščina bo nato imela dva meseca časa, da izbere premierja in sestavi novo vlado.

Po smrti Esebsija Tunizijci izbirali novega predsednika

Priprti Karui je za Reuters povedal, da je zmagala njegova stranka Srce Tunizije. Foto: Reuters
Priprti Karui je za Reuters povedal, da je zmagala njegova stranka Srce Tunizije. Foto: Reuters

Nizko volilno udeležbo gre pripisati tudi dejstvu, da so parlamentarne volitve časovno umeščene med prvi in drugi krog predsedniških volitev.

Zaradi smrti prvega demokratično izvoljenega predsednika Bedžija Kaida Esebsija so namreč prvi krog predsedniških volitev sklicali dva meseca pred načrtovanimi volitvami.

Volitve so tako potekale že 15. septembra, tudi na predsedniških volitvah pa je bila udeležba nizka, 45-odstotna.

V drugi krog sta se izmed 26 kandidatov presenetljivo uvrstila profesor prava Kais Sajed in priprti medijski mogotec Nabil Karui.

Priprti Karui je za Reuters pol ure po zaprtju volišč sporočil, da je na parlamentarnih volitvah slavila njegova stranka Srce Tunizije, brez dodatnih pojasnil o informaciji.

Sajed odpovedal kampanjo proti zaprtemu protikandidatu

Sajed je odpovedal kampanjo. Foto: Reuters
Sajed je odpovedal kampanjo. Foto: Reuters

Drugi krog predsedniških volitev bo 13. oktobra. Začasni predsednik Mohamed Ennaceur je v petek izjavil, da Karuijeva nezmožnost sodelovanja v volilni kampanji zaradi priprtja slabo vplivala na kredibilnost volitev in podobo države.

Kais Sajed je nato v soboto sporočil, da zaradi "etičnih razlogov" prekinja svojo kampanjo, saj bi mu prinesla nepošteno prednosti pred zaprtim protikandidatom.