Krute usode številnih prebežnikov, ki zaradi revščine ali političnih razmer bežijo od doma. Foto: Reuters
Krute usode številnih prebežnikov, ki zaradi revščine ali političnih razmer bežijo od doma. Foto: Reuters
Stef Blok
Nizozemski zunanji minister Stef Blok je povedal, da kaznovanje poveljnika libijske obalne straže "kaže, da bomo šli kamor koli in do katere koli organizacije, da bi našli in kaznovali odgovorne, četudi je to organizacija, s katero sicer na drugem področju sodelujemo." Foto: Reuters
V nesrečah prenatrpanih čolnov je v zadnjih letih umrlo več tisoč prebežnikov. Foto: Reuters

Šesterica je obtožena vodenja kriminalnih združb, ki so tihotapile prebežnike. Eden izmed šesterice je poveljnik libijske obalne straže, ki si, tudi s pomočjo sredstev Evropske unije, prizadeva za zajezitev množice prebežnikov, ki se odpravljajo na nevarno pot proti Evropi. Poveljnik je obtožen, da je z uporabo orožja namerno potopil več čolnov s prebežniki. Drugi je obtožen dolgotrajnih povezav z Islamsko državo, razkrivajo dokumenti Združenih narodov, ki jih je dobil na vpogled CNN. Preostala četverica je obtožena prodaje prebežnikov kot spolnih sužnjev, očitajo pa jim tudi odgovornost za nekatere najbolj tragične nesreče z ladjami prebežnikov v Sredozemskem morju.

To je prvič, da so Združeni narodi na seznam posameznikov, proti katerim so uvedene sankcije, dodali tihotapce.

Med sankcijami, ki so jih uvedli Združeni narodi, je zamrznitev finančnega premoženja četverice, med drugim njihovih osebnih bančnih računov in prihodkov od njihovih mednarodnih aktivnosti, zanje pa veljajo tudi stroga pravila glede potovanj. "Te sankcije bodo ustavile tok krvavega denarja. S tem smo jim preprečili, da bi si kupili zaščito v Libiji, kar bi lahko destabiliziralo regijo," so med drugim zapisali v uradu nizozemskega tožilstva.

Na čelu Nizozemska
Pobudo za sankcije na Odboru Združenih narodov za sankcije proti Libiji je vložila Nizozemska, podprle pa so jo Francija, Nemčija, Velika Britanija in ZDA. Predtem je potekala več mesecev trajajoča preiskava, ki so jo vodili strokovnjaki ZN-a. Rusija je maja uporabila institut tehnične zaustavitve preiskave in je zahtevala več dokazov, v četrtek pa je potem umaknila svoj ugovor. "Večina kaznovanih oseb je mladih, stari so okoli 30 let, ki želijo zapraviti svoj denar za orožje, svoje posle, pa tudi nepremičnine in druge dobrine. Počutijo se nedotakljive," so zapisali v uradu nizozemskega tožilstva.

Nizozemski zunanji minister Stef Blok je povedal, da kaznovanje poveljnika libijske obalne straže "kaže, da bomo šli kamor koli in do katere koli organizacije, da bi našli in kaznovali odgovorne, četudi je to organizacija, s katero sicer na drugem področju sodelujemo".

"Ta zloraba je dosegla neslutene razsežnosti, te nezakonite aktivnosti pa so imele za posledico tisoče mrtvih na kopnem in morju," je zapisano v enem izmed dokumentov Združenih narodov. "Ta cinični poslovni model je oboroženim skupinam omogočil, da so si nagrabile veliko bogastvo."

Kdo so kaznovani?
29-letni Libijec Abd al Rahman al Milad je poveljnik libijske obalne straže (financira jo EU), ki ima sedež v Zaviji. Strokovnjaki ZN-a mu med drugim očitajo, da je potopil več čolnov s prebežniki. Drugi na seznamu je Ahmed al Dabaši, poveljnik oborožene milice Anas al Dabaši in vodja mednarodne tihotapske celice, ki deluje v Zaviji. Njegova milica nadzoruje odhodne točke za prebežnike, taborišča, čolne in drugo, povezujejo pa jo tudi z Islamsko državo. Naslednji je Mohamed Kachlaf, libijski milijonar, obtožen prodaje žensk iz podsaharske Afrike in Maroka, neposredno naj bi bil povezan tudi z al Miladom. Na seznamu je tudi Ermias Germaj, zanj je že leta 2015 italijanska policija razpisala nalog za aretacijo, in sicer naj bi bil neposredno vpleten v nesrečo ladje 3. oktobra 2013, v kateri je blizu Lampeduse umrlo 266 ljudi. 35-letni Libijec Musab Abukvarin je obtožen vodenja mednarodne tihotapske mreže, ki naj bi samo v letu 2015 pretihotapila 45.000 ljudi. Njegov vzdevek je Doktor, velja pa za središčno osebo tihotapskih aktivnosti v Sabrati in okolici. Med drugim je obtožen, da je organiziral čoln, ki je 18. aprila 2015 potonil blizu libijske obale. Umrlo je 800 ljudi. Eritrejec Fitivi Abdelrazak je, podobno kot Abukvarin in Germaj, obtožen, da je pretihotapil več deset tisoč prebežnikov, povezujejo pa ga z najmanj dvema nesrečama čolnov s prebežniki v Sredozemskem morju, v katerih je umrlo več prebežnikov.

Tihotapljenje ljudi večmilijardna industrija
Kot kažejo podatki evropskega centra za tihotapljenje migrantov (EMSC), so tihotapci leta 2015 s tihotapljenjem prebežnikov in migrantov obrnili med 4,7 in 5,7 milijarde evrov. Za leto 2016 so številke veliko nižje, za skoraj dve milijardi glede na leto prej.

Kot smo poročali v preteklih letih, je prebežniška pot iz Libije proti Evropi ena najbolj utečenih, vse več pa je tudi poročil o trgovini z belim blagom. Lani je tako močno odmevalo razkritje CNN-a o suženjskem trgu v Libiji. Dražbe, na katerih prodajajo ljudi, naj bi potekale na devetih lokacijah po državi, kot piše CNN, pa naj bi bilo dejansko teh še veliko več.

"CNN je pozornost usmeril na to grozljivo trgovino s sužnji, ki v Libiji poteka predolgo," je dejal nizozemski zunanji minister in pojasnil, da je Nizozemska kot (nestalna) članica Varnostnega sveta po preiskavi, ki je sledila tem medijskim objavam, predlagala uvedbo sankcij proti šesterici najzloglasnejših zločincev. "To pomeni, da ti zločini ne bodo šli mimo nekaznovani."