Iz Kartuma se nenehno slišijo eksplozije in streljanje. Foto: AP
Iz Kartuma se nenehno slišijo eksplozije in streljanje. Foto: AP

Kot je sporočil RSF, so zaradi muslimanskega praznika odprli humanitarne koridorje za evakuacijo državljanov, da bodo lahko obiskali svoje družine.

Kljub napovedi premirja je bilo v Kartumu v petek zgodaj zjutraj slišati eksplozije in streljanje. Po zadnjih podatkih je bilo v spopadih, ki so se med redno vojsko pod poveljstvom generala Abdela Fataha Al Burhana in vodjo paravojske generalom Mohamedom Hamdan Dagalom Hemedtijem začeli v soboto, umrlo že najmanj 400 ljudi. Prejšnji poskusi premirja ta tede

MZEZ v stiku s slovenskimi državljani v Sudanu

Slovensko zunanje ministrstvo (MZEZ) je v stiku s slovenskimi državljani v Sudanu. Kot so pojasnili za STA, jim svetujejo, naj se umaknejo na varno in ostanejo v zaprtih prostorih.

Koliko slovenskih državljanov je trenutno v Sudanu, na ministrstvu niso navedli.

Ministrstvo je še sporočilo, da trenutne razmere ne dopuščajo evakuacije. Če se bo zgodila, pa bo usklajena z drugimi državami članicami Evropske unije.

MZEZ že od začetka tega tedna slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v Sudan.

ZDA, Japonska in Tanzanija naj bi sicer začele priprave na evakuacijo svojih državljanov, danes sta podobno napovedali Nemčija in Južna Koreja.

n so hitro propadli.

Iz prestolnice poročajo, da so težave pri oskrbi s pitno vodo in osnovnimi dobrinami, zaradi česar je mesto zapustilo že več tisoč ljudi, številni med njimi peš. Veliko jih je pobegnilo tudi v sosednji Čad iz pokrajine Darfur na zahodu Sudana, od koder prav tako poročajo o hudih spopadih.

General Burhan v vnaprej pripravljenem videoposnetku, ki je bil objavljen na Facebooku, ni omenjal premirja, za katero so se zavzele številne tuje države in h kateremu je v četrtek pozval tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Guterres je po četrtkovem virtualnem srečanju s predstavniki Afriške unije in drugih organizacije dejal, da so se strinjali z obsodbo spopadov v Sudanu in takojšnjo prekinitvijo ognja.

Razmere v Kartumu so vse težje, zato prebivalci zapuščajo prestolnico. Foto: EPA
Razmere v Kartumu so vse težje, zato prebivalci zapuščajo prestolnico. Foto: EPA

Burhan vidi samo vojaško rešitev

V pogovoru za Al Džaziro je Burhan dejal, da bo podprl premirje, če se bo prebivalcem omogočilo svobodno gibanje, kar je do zdaj po njegovih besedah RSF preprečeval. Kot je še povedal, sam ne vidi rešitve v pogajanjih in za rešitev spora ne vidi druge možnosti kot vojaško rešitev.

Hemedti je prav tako za Al Džaziro izrazil pripravljenost na tridnevno premirje. "Govorimo o humanitarnem premirju, govorimo o varnih prehodih ... ne govorimo o tem, da bi se pogajali s kriminalcem," je dejal glede Burhana, s katerim sta še pred tednom dni sedela skupaj v vojaškem svetu, ki je vladal Sudanu od vojaškega udara pred dvema letoma.

Zavezništvo Burhana in Hemedtija je trajalo od strmoglavljenja predsednika Omarja Al Baširja pred štirimi leti, nato pa je med njima izbruhnil spor zaradi mednarodno podprtega načrta za oblikovanje civilnih oblasti, ki je vključeval tudi integracijo pripadnikov RSF-ja v redno vojsko, čemur pa je vodja paravojaških sil nasprotoval. Spopadi so se začeli v soboto, kot so sporočili iz RSF-ja, zaradi samoobrambe pred poskusom državnega udara.