To je že enajsta epidemija ebole v DR Kongo, odkar so jo na območju te države prvič odkrili leta 1976. Foto: EPA
To je že enajsta epidemija ebole v DR Kongo, odkar so jo na območju te države prvič odkrili leta 1976. Foto: EPA

V mestu Mbandaka, ki je od prestolnice Kinšasa oddaljeno 600 kilometrov proti severu, so umrli štirje okuženi. Minister za zdravje Eteni Longondo je na prizadeto območje že poslal cepivo in zdravilo, ustrezne ukrepe izvajajo tudi lokalne oblasti.

Pojavi ebole so bili v pokrajini, kjer leži mesto Mbandaka, že med majem in julijem 2018, ko je bilo 54 okuženih, od tega jih je 33 umrlo.

Na vzhodu države medtem epidemija ebole vztraja že od avgusta 2018, umrlo pa je 2280 okuženih. Oblasti upajo, da bodo konec epidemije smrtonosne hemoragične mrzlice razglasili 25. junija, potem ko bo minilo 42 dni brez novih primerov okužbe.

Več kot polovica okuženih umre

Na vzhodu države je za ebolo umrlo več kot 2000 okuženih. Foto: EPA
Na vzhodu države je za ebolo umrlo več kot 2000 okuženih. Foto: EPA

Virus ebole je med najnevarnejšimi povzročitelji bolezni na svetu. Hemoragična mrzlica, ki jo povzroča, je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Prenaša se s stikom s krvjo oz. s telesnimi tekočinami.

Simptomi se običajno pojavijo od dva dni do tri tedne po okužbi. Nastopijo vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Sledijo slabost, bruhanje in driska, skupaj z zmanjšanim delovanjem jeter in ledvic. Takrat se pri nekaterih bolnikih pojavijo tudi zunanje in notranje krvavitve.

Raziskovalci domnevajo, da epidemija med ljudmi izbruhne, potem ko posamezniki zaužijejo meso okuženih divjih živali, kot so netopirji. V epidemiji, ki je v letih 2014 in 2015 izbruhnila na zahodu Afrike, je umrlo več kot 11.000 ljudi.

V Kongu tudi covid-19

V državi se sicer trenutno spopadajo tudi z epidemijo koronavirusne bolezni 19. Do zdaj so potrdili 3195 primerov okužb, od tega kar 2896 v Kinšasi. Zaradi covida-19 je umrlo 72 ljudi.