DR Kongo se spopada z drugim največjim izbruhom ebole po tistem na zahodu Afrike pred nekaj leti. Foto: EPA
DR Kongo se spopada z drugim največjim izbruhom ebole po tistem na zahodu Afrike pred nekaj leti. Foto: EPA

Izbruh ebole traja že več kot leto dni, do zdaj pa je umrlo najmanj 2.144 ljudi, več kot 3.200 ljudi pa se je okužilo z virusom. A kaže se napredek v boju z boleznijo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporoča, da število novih okužb upada. V prvem tednu oktobra je bilo le 14 takšnih potrjenih primerov, kar je najmanj v letu dni. Na vrhuncu izbruha, aprila, se je tedensko okužilo 126 ljudi.

Ob tem so vsi nedavni primeri zgoščeni na razmeroma majhno območje blizu meje z Ugando, poroča nemški portal Deutsche Welle.

V mestih Beni in Goma, ki sta južno od tega območja, bodo zdravniki uporabljali novo cepivo proizvajalca Johnson&Johnson, ki je boljše za širše preprečevanje širjenja bolezni kot Merckovo cepivo VSV-EBOV, ki je že v uporabi.

Strokovnjakinja za nalezljive bolezni Marylyn Addo je pojasnila, da sta cepivi uporabni v različnih okoliščinah. Medtem ko pri Merckovem cepivu zadošča en odmerek, sta v primeru novega cepiva potrebna dva v osemtedenskem časovnem razmiku.

Sorodna novica V boju proti eboli ključno zaupanje lokalnega prebivalstva

Novo cepivo je bolj kot v primeru zaščite ljudi, ki so v stiku s človekom, ki je ali naj bi bil okužen, primerno za uporabo na območjih, ki so ogrožena. Tam bi se lahko cepilo vse prebivalstvo z namenom preprečitve širjenja bolezni.

Novo cepivo ne deluje tako hitro, ima pa nekatere prednosti. Tako ga je lažje proizvajati in ni ga treba toliko ohladiti. Medtem ko mora biti Merckovo cepivo ohlajeno na od minus 60 do minus 70 stopinj Celzija, je pri novem dovolj, če je ohlajeno na minus 20 stopinj. Tako naj bi zdravniki lahko s cepivom dosegli več ljudi.

Do zdaj je Merckovo cepivo prejelo okoli 235.000 ljudi, poroča DW.

Na voljo je 1,5 milijona odmerkov novega cepiva, ki pa je še vedno v fazi testiranja. Zdaj mora pokazati svojo učinkovitost proti virusu.

Manjša smrtnost ebole, ostaja težava ošpic

Z obema cepivoma bodo imele oblasti odslej več možnosti v boju z virusom. Ob tem obstajajo boljša zdravila za ljudi, ki že imajo to bolezen. Zdravnikom je uspelo njeno smrtnost zmanjšati s 67 na 35 odstotkov.

Marylyn Addo je priznala napredek v boju proti eboli, obenem pa je opozorila, da ne smemo pozabiti na običajnejše bolezni, ki zahtevajo veliko več življenj. DR Kongo se tako trenutno spopada tudi z največjim izbruhom ošpic na svetu in obsežnim izbruhom kolere.