Voditelji na 33. vrhu Afriškega vrha v Adis Abebi. Foto: EPA
Voditelji na 33. vrhu Afriškega vrha v Adis Abebi. Foto: EPA

Letošnjega 33. vrha AU-ja se udeležuje okoli 50 predsednikov držav in vlad članic Afriške unije. Na njem je južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa prevzel predsedovanje organizaciji od egiptovskega kolega Abdela Fataha Al Sisija, ki je poudaril cilje Agende 2063 za razvoj in napredek Afrike.

Vrha, ki poteka pod naslovom Utišati orožje: Ustvarjanje ugodnih pogojev za razvoj Afrike, se udeležuje tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki je kot glavne tri izzive Afrike omenil izkoreninjenje revščine, ukrepe proti podnebnim spremembam in končanje konfliktov. Pozval je tudi k večji vključitvi in okrepljeni vlogi afriške mladine.

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

Ob tem je poudaril podporo ZN-a pobudi AU-ja glede "utišanja orožja" na celini. "Ne gre samo za mir in varnost, ampak tudi za trajnostni razvoj in človekove pravice," je dejal Guterres.

Voditelji AU-ja zavrnili Trumpov mirovni načrt za Bližnji vzhod

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v svojem govoru dejal, da se bo AU osredotočil na reševanje konfliktov na celini, še zlasti dolgotrajnih konfliktov. Unija si bo prizadevala tudi za sklic konference o Libiji s ciljem podpreti prekinitev ognja in dialog v tej severnoafriški državi, kjer se sile generala Kalife Haftarja bojujejo za oblast z mednarodno priznano vlado premierja Fajeza Al Saradža.

Voditelji AU-ja so ob tem zavrnili mirovni načrt za Bližnji vzhod ameriškega predsednika Donalda Trumpa kot nezakonit, saj da krši več resolucij Združenih narodov in Afriške unije. Izrazili so tudi solidarnost s Palestinci. Ramaphosa je ob tem načrt primerjal z nekdanjim režimom apartheida v njegovi Južni Afriki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.