Robert Mugabe, junak neodvisnosti nekdanje britanske kolonije, ki so ga pozneje označili za avtokrata in tirana, je umrl 6. septembra v Singapurju, kjer se je pred tem zdravil od aprila letos. Foto: Reuters

Zastopnik družine Mugabe in predsednikov nečak Leo Mugabe je ob tem sporočil, da dan pogreba še vedno ni določen. V nedeljo bo sicer državni pogreb na velikem športnem stadionu v prestolnici, kjer pričakujejo voditelje več afriških držav, poroča BBC.

Posmrtne ostanke prepeljali v Harare

K spremembi odločitve družine naj bi prispevali vaški voditelji, še vedno pa ni znano, ali bo pogreb javen ali zaseben. Mugabejeve posmrtne ostanke so v sredo prepeljali na nogometni stadion Rufaro.

Državni pogreb bo sledil obredu v Mugabejevi rodni vasi Kutam, kjer so ga svojci hoteli sprva tudi pokopati, a je odločitvi nasprotovala vlada Mugabejevega naslednika na predsedniškem položaju Emmersona Mnangagweja.

Odstavljen z državnim udarom

Robert Mugabe je umrl prejšnji teden v Singapurju, kjer je bil od aprila na zdravljenju. Številni ocenjujejo, da se je z njegovo smrtjo državi, ki ima skoraj trimestno inflacijo, končalo določeno obdobje. Za številne je Mugabe tako junak za svobodo Zimbabveja kot despot, željan oblasti, ki je uničil zimbabvejsko gospodarstvo in nasilno zatiral kakršno koli opozicijo.

Po skoraj štirih desetletjih na oblasti so Mugabeja odstavili v državnem udaru leta 2017.