Pariz obtožuje Rusijo podpihovanja protifrancoskega razpoloženja v svojih nekdanjih kolonijah v Afriki. Foto: AP
Pariz obtožuje Rusijo podpihovanja protifrancoskega razpoloženja v svojih nekdanjih kolonijah v Afriki. Foto: AP

Kot so sporočili z ruskega veleposlaništva v Banguiju, so vodjo "Ruske hiše" Dmitrija Sitija v petek prepeljali v bolnišnico, kjer je njegovo stanje resno, a stabilno.

Vodja Wagnerja Prigožin je za pisemski bombni napad obtožil Francijo in na družbenem omrežju Telegram sporočil, da je Siti, preden je izgubil zavest, uspel povedati, da je videl sporočilo, na katerem je pisalo: "To je za vas od vseh Francozov, Rusi bodo odšli iz Afrike."

Prigožin ni pojasnil, kako je izvedel za besede Sitija, je pa povedal, da je rusko zunanje ministrstvo zaprosil, naj začne postopek za razglasitev Francije za državno podpornico terorizma. Na ministrstvu so sporočili, da je bil napad namenjen škodovanju odnosov med Srednjeafriško republiko in Rusijo.

Francija je zanikalo povezanost s pisemskim napadom v svoji nekdanji koloniji in francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je dejala, da gre za lažne obtožbe. "To je celo dober primer ruske propagande in bujne domišljije, ki je včasih značilna za to propagando," je dejala novinarjem med obiskom v Maroku.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Rusijo obtožil, da v Afriki spodbuja protifrancosko propagando in tako služi "plenilskim" ambicijam na celini, kjer Francija v zadnjem času izgublja vpliv.

Prigožin je Sitija označil domoljuba Rusije in Srednjeafriške republike. Po njegovih besedah je Sitij že 11. novembra prejel paket, v katerem je bila fotografija njegovega sina, ki živi v Franciji, in ob tem grožnja, da mu bodo naslednjič poslali njegovo glavo, če Rusija ne bo zapustila Afrike.

Pripadniki Wagnerja od leta 2018 sodelujejo z oblastmi v Srednjeafriški republiki, kjer so uradno kot vojaški inštruktorji domačih vojakov. Foto: AP
Pripadniki Wagnerja od leta 2018 sodelujejo z oblastmi v Srednjeafriški republiki, kjer so uradno kot vojaški inštruktorji domačih vojakov. Foto: AP

Ameriške sankcije proti ruskemu predstavniku

Siti je na seznamu posameznikov, proti katerim so ZDA leta 2020 uvedle finančne sankcije zaradi njihovih povezav s Prigožinom, ki je tudi pod ameriškimi sankcijami zaradi obtožb o vpletanju v ameriške volitve.

Evropska unija je uvedla sankcije proti Wagnerju zaradi izvajanja tajnih operacij po ukazih ruske vlade.

Moskva vseskozi zanika povezanost z Wagnerjem in zatrjuje, da gre za zasebno družbo, ki ne predstavlja ruske države in je tudi ne plačuje ruska vlada.

Wagnerjevi plačanci so po navedbah iz poročila Združenih narodov v Srednjeafriški republiki skupaj s tamkajšnjimi silami sodelovali pri napadih na civiliste, izvajali množične poboje in se posluževali obsežnega plenjenja.