Predsednik Mohamed premierju očita povezanost s korupcijo. Foto: Reuters
Predsednik Mohamed premierju očita povezanost s korupcijo. Foto: Reuters

"Predsednik se je odločil, da suspendira premierja Mohameda Huseina Robla in mu odvzame pooblastila, saj je povezan s korupcijo," so sporočili iz predsednikovega urada po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Roble je v odzivu predsednika obtožil, da "si skuša na silo prisvojiti pooblastila premierja, pri čemer krši ustavo in zakone države". "Premier je odločen, da se ne bo pustil odvrniti od izpolnitve dolžnosti do naroda in bo popeljal državo do volitev, ki bodo omogočile miren prenos oblasti," so zapisali v njegovem kabinetu.

Premier Roble predsednika obtožuje, da krši ustavo in zakone. Foto: Reuters
Premier Roble predsednika obtožuje, da krši ustavo in zakone. Foto: Reuters

Odnosi med predsednikom in premierjem so že dolgo zaostreni. V nedeljo je Roble predsednika obtožil, da sabotira volilni proces, potem ko mu je odvzel pooblastila za pripravo volitev in pozval k oblikovanju novega volilnega odbora. Premier je v nedeljskem odzivu na to potezo poudaril, da si predsednik ne želi "verodostojnih volitev".

Predsednik Mohamed pa je Robla obtožil, da želi vplivati na preiskavo škandala glede zemlje v lasti vojske, ki da si jo je prilastil. Premier je namreč v nedeljo odstavil obrambnega ministra in ga zamenjal.

Tako se še zaostruje politična kriza v državi, ki jo zaznamuje prelaganje volitev. Predsedniku se je mandat iztekel že februarja, a si ga je podaljšal kar brez volitev, ki so sicer v Somaliji kompleksne in posredne.

Volitve v zgornji dom parlamenta so se končale v vseh zveznih državah, z izjemo Galmuduga, volitve v spodnji dom pa so se začele novembra.

Analitiki medtem svarijo, da volilni zastoj Somalijo odvrača od večjih težav, kot je nasilje teroristične skupine Al Šabab.