Po pričevanju očividcev so se ljudje spopadali z noži in mačetami. Foto: Reuters
Po pričevanju očividcev so se ljudje spopadali z noži in mačetami. Foto: Reuters

Očividci trdijo, da je za ubite kriv TPLF, česar pa Amnesty International ni potrdil, poroča BBC, ki dodaja, da je informacije o spopadih težko dobiti, saj telefonske in internetne povezave ne delujejo.

Trupla so ležala po mestu

V poročilu omenjena organizacija navaja, da je bilo 9. novembra ponoči v kraju May Cadera v severni zvezni državi na meji med Etiopijo in Eritrejo Tigray najverjetneje zabodenih na stotine ljudi.

Predstavniki organizacije so si ogledali in, kot so sporočili, "digitalno preverili grozne fotografije in videoposnetke trupel, ki so ležala po mestu ali so jih prenašali na nosilih".

Žrtve so bile videti kot delavci, ki niso povezani s konfliktom, so še opozorili. Po pričevanju očividcev so se ljudje spopadali z noži in mačetami.

Sorodna novica Etiopija na pragu "nepričakovane vojne" v pokrajini Tigray

"Grozna tragedija"

Direktor organizacije Amnesty International za to območje Deprose Muchena je opozoril, da se dogaja "grozna tragedija", vlado pa pozval, naj znova vzpostavi telefonske in internetne povezave.

Dve različni razlagi

Med vlago in TPLF-jem, ki nadzoruje pokrajino Tigray, je bilo sicer napeto že nekaj časa, razmere pa so se zaostrile, potem ko so tigrayske sile zavzele vladno vojaško oporišče v kraju Mekele.

Zatem je etiopski premier Abiy Ahmed vladnim silam 4. novembra ukazal, naj napadejo TPLF. Od tedaj se je zgodila vrsta spopadov, v torek pa je premier naznanil, da so vladne sile zavzele večje dele ozemlja, vodje TPLF-ja pa po njegovi oceni "bežijo pred pravico" in nasprotujejo njegovim reformam sistema v Etiopiji, poroča BBC. Tigrayske sile po drugi strani trdijo, da so jih neupravičeno napadli in obtožili korupcije.