Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veliki etiopski renesančni jez je v središču dolgoletnega spora med Etiopijo, Egiptom in Sudanom. Trump je dejal, da Egipt ne bo mogel živeti z jezom, zato je namignil, da bi ga lahko razstrelili. Etiopija ZDA očita, da je v sporu potegnila z Egiptom.

ZDA so septembra napovedale, da bodo Etiopiji odtegnile nekaj finančne pomoči, potem ko je julija začela polniti rezervoar za jezom. V soboto je zaradi Trumpovih izjav etiopski zunanji minister poklical na zagovor ameriškega veleposlanika.

Etiopija Trumpu očita hujskanje k vojni. Foto: Reuters
Etiopija Trumpu očita hujskanje k vojni. Foto: Reuters

Egipt se za večino svojih vodnih potreb opira na Nil, zdaj pa državo skrbi, da bi lahko bile ogrožene tako njene vodne zaloge kot gospodarstvo, ker Etiopija prevzema nadzor nad tokom najdaljše afriške reke. Ko bo štiri milijarde dolarjev vreden jez na Modrem Nilu v zahodni Etiopiji dokončan, bo to največji hidroelektrični projekt v Afriki.

Od hitrosti, s katero Etiopija polni jez, bo odvisno, kako zelo bo prizadet Egipt – čim počasneje je, tem boljše za Kairo. Proces naj bi sicer trajal več let, poroča BBC. Zaradi vodnih zalog zaradi jezu je zaskrbljen tudi Sudan.

Etiopija, ki je začetek gradnje napovedala leta 2011, pravi, da jez potrebuje za svoj gospodarski razvoj. Pogajanja treh držav so nadzirale ZDA, zdaj pa je to vlogo prevzela Afriška unija.

Kritike na račun Trumpa

Jez je največji hidroelektrični projekt v Afriki. Foto: Reuters
Jez je največji hidroelektrični projekt v Afriki. Foto: Reuters

Etiopski premier Abiy Ahmed Trumpa v odzivu ni neposredno komentiral, je pa zatrdil, da bodo Etiopijci jez dokončali. "Etiopija se ne bo vdala kakršni koli agresiji," je dejal v izjavi. "Etiopijci nikdar nismo pokleknili, da bi ustregli našim sovražnikom, klečimo zgolj v znak spoštovanja pred prijatelji. Tega ne bomo spremenili ne danes ne v prihodnje."

Ahmed je vsakršne grožnje glede jezu še označil za "zgrešene, neproduktivne in očitna kršitev mednarodnega prava".

"Hujskanje ameriškega predsednika k vojni med Etiopijo in Egiptom ne odraža ne dolgoletnega partnerstva in strateškega zavezništva med Etiopijo in ZDA niti ni sprejemljivo v mednarodnem pravu, ki kroji meddržavne odnose," pa so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kako se je Trump sploh vmešal v spor? Ameriški predsednik se je v petek po telefonu pred novinarji pogovarjal s sudanskim premierjem Abdalo Hamdokom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Izrael in Sudan sta namreč prek posredovanja ZDA privolila v diplomatske odnose.

Med pogovorom je beseda nanesla na jez, Trump in Hamdok pa sta izrazila upanje na mirno rešitev spora. A je Trump nato dodal, da gre za zelo nevarno situacijo, saj da Egipt ne bo mogel živeti tako. "In povedal sem že to, pa bom še enkrat jasno in glasno – razstrelili bodo jez. Ker nekaj morajo storiti," je navrgel.

Abiy vztraja, da pogajanja bolj napredujejo, odkar je posredovanje prevzela Afriška unija. Kljub temu pa se porajajo strahovi, da bi napredek zdaj lahko zastal, ko je Etiopija začela polniti rezervoar.