Foto: EPA
Foto: EPA

Protestniki so po ulicah nosili zastave in med hojo po ulicah prestolnice vzklikali "Vojaške vladavine se ne sme hvaliti" in "Ta država je naša in naša vlada je civilna".

Reuters navaja navedbe Osrednjega odbora sudanskih zdravnikov, da so med današnjimi protesti v Omdurmanu vojaki ustrelili in ubili tri protestnike, 38 naj bi bilo ranjenih. Vojaške sile so v Kartumu proti protestnikom uporabile tudi solzivec, proti njim pa so po poročanju Reutersa tudi streljale.

Sudanska vojska je na državni televiziji zanikala, da bi streljala med protesti, je pa po njenih navedbah en policist ranjen.

V središču Kartuma so bile danes ulice polne do zob oboroženih vojakov, med njimi so bili tudi pripadniki paravojaških enot za hitro posredovanje. Varnostne sile so zaprle ceste, ki vodijo do kompleksa obrambnega ministrstva in do letališča, prav tako pa tudi mostove, ki povezujejo Kartum z Omburmanom in Severnim Kartumom.

Protesti potekajo že od ponedeljka, ko je vojska z generalom Abdelom Fatahom Al Burhanom odstavil premierja Abdallo Hamdoka. Zahodne države so na udar odgovorile z zamrznitvijo več sto milijonov dolarjev pomoči.

VS s skupno izjavo

Varnostni svet je po več dneh pogajanj vendarle sprejel skupno izjavo, v kateri je izrazil resno zaskrbljenost zaradi vojaškega prevrata v Sudanu, je poročal Radio Slovenija. Vse strani je pozval k dialogu brez predpogojev in spoštovanju pravice do mirnega zbiranja in svobodnega izražanja. Posebni odposlanec Združenih narodov za Sudan Volker Perthes je potrdil, da se je srečal z vodjem prevrata - generalom Abdelom Fatahom Al Burhanom in s premierjem Hamdokom, ki ga je vojska medtem izpustila in je zdaj na svojem domu, po vsej verjetnosti v hišnem priporu.

V spopadih med protestniki in varnostnimi silami ta teden je bilo ubitih najmanj 11 protestnikov, okoli 170 pa ranjenih.

V posameznih soseskah so skupine protestnikov ponoči zaprle ceste s kamni, opekami, vejami in plastičnimi pipami, s katerimi so skušali preprečiti vstop varnostnih sil v soseske.

V nasprotju s prejšnjimi protesti so protestniki v rokah nosili fotografije Hamdoka, ki ostaja priljubljen, čeprav se je gospodarska kriza v državi v času njegovega vladanja poglobila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZDA, ki pozivajo k povrnitvi civilne vlade, so sporočile, da bo odziv vojske na proteste preizkus, kakšni so njeni nameni. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sudanske varnostne sile pozval k spoštovanju človekovih pravic, vsakršno nasilje proti mirnim protestnikom pa označil za nesprejemljivo.

Ker je dostop do spleta in telefonskih linij omejen, so nasprotniki udara sodržavljane skušali mobilizirati s papirnatimi vabili, SMS-vabili, grafiti in nagovori v posameznih soseskah.

Al Burhan vztraja, da je vladni kabinet odstavil, da bi se država izognila državljanski vojni, in poudarja, da ostaja zavezan demokratični tranziciji, tudi volitvam julija 2023.

Na podoben način so leta 2019 protestniki strmoglavili režim avtokrata Omarja Al Baširja. Tedaj je v spopadih med protestniki in branilci režima umrlo okoli 250 ljudi.