V Sudanu so pred dvema letoma odstavili dolgoletnega predsednika Al Baširja, zdaj oblasti ne želi predati vojska. Foto: EPA
V Sudanu so pred dvema letoma odstavili dolgoletnega predsednika Al Baširja, zdaj oblasti ne želi predati vojska. Foto: EPA

Potezi Svetovne banke in AU-ja pomenita dodaten pritisk na vodjo udara, generala Abdela Fataha Burhana, naj znova vzpostavi civilno oblast.

Zadnji dve leti, v času po odstavitvi dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja, je med sudanskimi civilnimi in vojaškimi voditelji veljal dogovor o delitvi oblasti. General Burhan pa je zdaj dejal, da je bil udar potreben, da se izognejo "državljanski vojni".

Kot poroča BBC, je ponovil, da je Sudan še vedno na poti k demokraciji in volitvam leta 2023.
Predsednik Svetovne banke David Malpass je dejal, da je "močno zaskrbljen zaradi nedavnih dogodkov v Sudanu" in "dramatičnega vpliva na družbeni in gospodarski razvoj ter okrevanje države".

Marca je Sudanu uspelo pridobiti dve milijardi dolarjev na razpisu Svetovne banke prvič v skoraj 30 letih, potem ko se je končno rešil svojega dolga.

Medtem so ZDA zamrznile 700 milijonov dolarjev pomoči Sudanu, Afriška unija pa je sporočila, da je suspendirala članstvo Sudana v tej panafriški organizaciji, kar je običajno dejanje po državnih udarih, poroča Al Džazira.

AU je sporočil, da bo suspenz Sudana trajal do obnove prehodnih oblasti, ki državo peljejo proti volitvam, čeprav je vojska premierju Abdali Hamdoku in njegovi ženi dovolila vrnitev na dom, kjer ostajata pod nadzorom.

V državi se sicer tretji dan nadaljujejo množični ulični protesti, v katerih je bilo ubitih najmanj 10 ljudi, ko so vanje streljali vojaki. Vojska naj bi v glavnem mestu Kartum hodila od vrat do vrat in aretirala lokalne organizatorje protestov.

Protestom so se medtem pridružili sindikati, ki zastopajo zdravnike in naftne delavce.