Protestniki so v soboto pozivali vojsko, naj prevzame oblast v državi. Foto: EPA
Protestniki so v soboto pozivali vojsko, naj prevzame oblast v državi. Foto: EPA

Protestniki, ki podpirajo vojsko, so vzklikali "dol z vlado lakote" in pozivali poveljnika vojske in vodjo skupnega vojaško-civilnega suverenega sveta generala Abdela Fataha Al Burhana, naj izvede državni udar in prevzame nadzor nad državo.

"Potrebujemo vojaško vlado, trenutni ni uspelo zagotoviti pravic in enakopravnosti," je dejal 50-letni protestnik Abud Ahmed. Protestniki so vzklikali tudi "ena vojska, eno ljudstvo" in "vojska nam bo prinesla kruh".

V nasprotju s prejšnjimi protesti v državi so protestnikom dovolili priti do vrat predsedniške palače, policijska prisotnost pa je bila majhna.

Civilni premier Abdalah Hamdok. Foto: EPA
Civilni premier Abdalah Hamdok. Foto: EPA

Prodemokratični protestniki so v odgovor na sobotne proteste že pozvali k shodu v četrtek.

V petek je sudanski civilni premier Abdalah Hamdok, nekdanji ekonomist ZN-a, predstavil načrt za spopadanje s politično krizo, ki jo je imenoval za "najhujšo in najnevarnejšo" v dveletnem prehodu v demokracijo.

"V tem konfliktu nisem nevtralen ali posrednik. Moj jasen in trden položaj je popolna zavezanost civilni demokratični tranziciji," je dejal.

Hamdok je postal premier avgusta 2019, potem ko je po množičnih protestih vojska končala 30-letno vladavino predsednika Omarja Al Baširja.

Upad podpore vladi

Podpora prehodni vladi pa je v zadnjih mesecih upadla, saj je ta v skladu z reformami, ki jih podpira Mednarodni denarni sklad, skrčila subvencije za gorivo, inflacija pa je narasla. Julija je bila 422-odstotna, nato pa se je nekoliko znižala.

V državi si oblast po zrušenju Al Baširja leta 2019 delijo vojska in civilne skupine, napetosti med njimi pa so se še povečale po septembrski preprečitvi udara, ki naj bi ga hoteli izvesti podporniki odstavljenega predsednika.

Od takrat vojaški voditelji zahtevajo reformo civilnega zavezništva Sile svobode in spremembe, ki je vodilo proteste proti Al Baširju in je postalo ključni del prehodne vlade, poroča BBC. Vojska je pozvala tudi k zamenjavi vladnega kabineta.

Medtem pa civilni voditelji pravijo, da so zahteve vojske le del njenega prevzema oblasti.