Pred spopadi se je že okoli 20.000 sudanskih beguncev zateklo v Čad. Foto: Reuters
Pred spopadi se je že okoli 20.000 sudanskih beguncev zateklo v Čad. Foto: Reuters

Vojska in RSF sta se v petek dogovorila za tridnevno podaljšanje sicer krhkega premirja, vendar so v soboto zjutraj izbruhnili novi spopadi. V Kartumu je bilo po poročanju Reutersa slišati zvoke zračnih napadov, protiletalskega orožja in topništva.

RSF vojsko obtožuje kršitev premirja z letalskimi napadi na njihova oporišča v Omdurmanu in na gori Awliya. Vojska je za kršitve premirja okrivila RSF.

Spopadi so znova prebudili tudi dve desetletji star konflikt na zahodu Darfurja, so opozorili Združeni narodi (ZN). Od ponedeljka je bilo v teh spopadih ubitih najmanj 96 ljudi, je sporočila tiskovna predstavnica urada ZN-a za človekove pravice Ravina Shamdasani.

V spopadih v Sudanu, ki trajajo od 15. aprila, je bilo skupno ubitih najmanj 512 ljudi ter 4200 ranjenih. Združeni narodi (ZN) opozarjajo, da je resnično število verjetno veliko višje.

Več beguncev peš v Južni Sudan

Savdska Arabija še naprej izvaja evakuacije svojih in drugih državljanov prek Rdečega morja. Foto: Reuters
Savdska Arabija še naprej izvaja evakuacije svojih in drugih državljanov prek Rdečega morja. Foto: Reuters

Spopadi so v beg pognali na tisoče ljudi, ki v mestih trpijo pomanjkanje hrane, goriva, vode in energije. Po podatkih ZN-a je samo v prvem tednu spopadov bilo notranje razseljenih 75.000 ljudi.

Egipt je sprejel 16.000 ljudi, 20.000 jih je vstopilo v Čad, več kot 14.000 beguncev pa se je zateklo v Južni Sudan, ki se je osamosvojil leta 2011. Agencija ZN-a za begunce je sporočila, da je več beguncev prehodilo 400 kilometrov med Kartumom in Južnim Sudanom.

V Zahodnem Darfurju oropali bolnišnico

Zaradi spopadov je oteženo delovanje bolnišnic. V Kartumu jih obratuje le 16 odstotkov. V mestu El Geneina, prestolnici Zahodnega Darfurja, je bila oropana največja bolnišnica, ki so jo upravljali Zdravniki brez meja (MSF).

V Kartumu, El Geneini in Nyali so bile izropane tudi pisarne ZN-a. Humanitarne organizacije zaradi spopadov ne morejo dostavljati hrane po tej tretji največji afriški državi, v kateri je tretjina od 46 milijonov prebivalcev odvisnih od donacij.

Tuje države še naprej evakuirajo državljane

Številne tuje države so v prejšnjem tednu evakuirale svoje diplomatsko osebje. ZDA skušajo po poročanju New York Times evakuirati tudi 300 civilnih državljanov, ki so se z avtobusi podali na 850 kilometrov dolgo pot iz Kartuma do Rdečega morja.